Ko srce ne zmore več

Kaja Komar
10.12.2021 08:20
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 2 so srčno-žilne bolezni precej pogoste, zato bi morali še toliko bolj paziti na svoje srce. Raziskave so pokazale, da je kar dvakrat večje tveganje za pojav srčnega popuščanja pri moških s sladkorno boleznijo tipa 2, pri ženskah s to diagnozo pa kar petkrat višje. Resno in napredujoče bolezensko stanje prizadene več kot 60 milijonov ljudi po vsem svetu, je glavni vzrok za hospitalizacijo v ZDA in Evropi, povečuje pa se tudi število bolnikov po Aziji.

100 000 utripov na dan

Zdravo srce je kot črpalka, ki utripne približno 100.000-krat na dan in poganja kri po vsem telesu. Ob vsakem utripu se srčna mišica stisne in sprosti, da tako črpa kri po telesu. Ko pride do srčnega popuščanja, srce ob normalnih polnilnih tlakih ne zmore črpati dovolj krvi, da bi zadostilo presnovnim potrebam ostalih organov in tkiv, kar vpliva na naše telo in naše počutje. Bolezen se najpogosteje pojavlja pri starejših od 65 let, a novi podatki kažejo, da za njo zboli že vsak peti, starejši od 40 let. V zadnjem desetletju se je preživetje bolnikov bistveno izboljšalo, vendar je smrtnost še vedno zelo visoka in pet let po odkritju srčnega popuščanja preživi manj kot polovica bolnikov.

Zadihanost, utrujenost in otečeni gležnji

Znaki srčnega popuščanja se pri od posameznika do posameznika razlikujejo. V začetni fazi bolezen poteka tudi brez simptomov, zato jo je težje odkriti in mnogi jih zamenjajo s staranjem. Sčasoma se simptomi okrepijo, oseba začne oteženo dihati, ima občutek težke sape in zadihanosti med aktivnostjo, lahko celo v mirovanju. Pogosto otečejo gležnji, noge in trebuh, zaradi slabše prekrvavitve je oseba večkrat utrujena. Lahko se pojavi vrtoglavica, izguba apetita, slabost, modrikaste ustnice, ušesa in nos, pa tudi pogostejše uriniranje ponoči. Pomembno je, da bolniki čim prej prepoznajo simptome in pridejo k zdravniku, saje zdravljenje veliko bolj uspešno ob zgodnji diagnozi, prispeva k boljši kakovosti življenja in daljšemu življenju.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?