Kje smo po petih letih od prvega zdravila proti SMA?

Lucija Petavs
09.03.2023 09:20
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Letos mineva pet let, odkar so na Inštitutu za klinično nevrofiziologijo UKC Ljubljana dobili zdravilo nusinersen tudi za odrasle bolnike s SMA. Protokol oskrbe bolnikov, ki so ga vzpostavili s prihodom nusinersena, zdaj služi kot dober zgled za prihod zdravil tudi pri drugih redkih boleznih, kot so ALS in druge, je povedal predstojnik inštituta doc. dr. Blaž Koritnik. 

Spinalna mišična atrofija (SMA) je pri odraslih osebah počasi potekajoča bolezen. S prihodom zdravila so začeli zdraviti nekaj bolnikov, ki so diagnozo imeli, vendar z genetskimi testi ni bila potrjena. Nekaj je bilo bolnikov, ki so jim diagnozo potrdili s testi, a niso redno prihajali na kontrole, dokler ni bilo na voljo učinkovitega zdravljenja.

doc. dr. Blaž Koritnik
Tit Košir

Dragocena lekcija za oddelek

V zgodnjem obdobju je bila najpomembnejša vzpostavitev sistema, ki je postal tudi odličen model za prihajajoče terapije in zdravljenja za druge živčno-mišične bolezni.

Pot zdravljenja je po dveh letih začela dobro delovati in je zdaj vpeljana. Zdaj so pripravljeni tudi na nove terapije na drugih področjih živčno-mišičnih bolezni, ki tudi prihajajo.

Novi izzivi pri zdravljenju bolnikov

Lani je v klinično prakso vstopilo še eno zdravilo proti SMA, ki pa se v nasprotju z nusinersenom jemlje peroralno.

Vključevanje v klinične študije

Zdravila, ki jih dobivajo proti redkim boleznim na področju živčno-mišičnih bolezni, so večinoma vsa v procesih testiranja. Da bi bolnikom omogočili čim hitrejši in zgodnji dostop do njih, si jih prizadevajo čim bolj vključevati v mednarodne klinične študije. Vse to jim je omogočilo, da so okrepili tudi klinično-raziskovalni del z dostopom do potrebne infrastrukture, ki je na področju redkih bolezni zelo pomemben.

Shutterstock

Multidisciplinarna obravnava pri redkih boleznih je glavna

Nove terapije so spodbuda za boljšo organizacijo zdravstvene oskrbe. Obveznost dajanja redne terapije in spremljanja bolnikov pogosto odkriva nove potrebe bolnikov po različnih podpornih terapijah. Multidisciplinarna obravnava se je izkazala za zlati standard obravnave redkih bolezni.

Trenutno na oddelku spremljajo okoli 50 bolnikov, nekaj pa je tudi takih, ki se za terapijo niso odločili.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?