Laboratorij, ki se prilega žepu

Gregor Grosman Gregor Grosman
20.10.2018 21:39
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mobilnik bo morda že kmalu laboratorij v žepu hlač.
BASF

Družba BASF je predstavila "Hertzstück", inovativni infrardeči detektor, ki utegne že kmalu dodati novo funkcionalnost pametnim telefonom in jih razširiti še v prenosne laboratorije. Nedavno so prikazali prototip miniaturnega spektrometra, ki bo potrošnikom denimo omogočal merjenje vsebnosti maščobe v skuti, kot prikazuje infografika.
Ta infrardeči senzor (NIR) za valovne dolžine 1-3 μm je razvilo zagonsko podjetje TrinamiX, ki so ga leta 2015 v Ludwigshafnu ustanovili raziskovalci BASF. Patentirana tankoplastna enkapsulacija funkcionalnega polprevodniškega sloja je tako stabilna, da ščiti senzor pred vplivi okolja, vodo in kisikom, zaradi visoke stopnje miniaturizacije pa bo mogoče detektor Hertzstück kmalu kot senzorski čip vgraditi na vezje pametnega telefona. S tem bodo mobilniki dobili še eno dodatno funkcionalnost, poleg fotografije, diktafona, video snemalnika, denarnice, beležnice, spletnega brskalnika, tekstovne komunikacijske platforme, nadzornika srčnega utripa in mnogih drugih reči, ki jih lahko počnemo z njimi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta