7 nasvetov za brezskrbno jadranje

Gregor Grosman Gregor Grosman
06.07.2019 06:03

Namesto na kopnem lahko počitnice preživite na vodi, če le prenesete nekaj zibanja in malce bolj omejen prostor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko ugasnete motor in razpnete jadra, ne slišite drugega kakor piš vetra in šumenje morja, valov ter seveda glasove članov posadke.
Shutterstock

Preživljanje dopusta na najeti jahti: jadrnici, katamaranu ali motorni jahti danes ne finančno ne organizacijsko ni več takšen problem, pravi Samo Brbre iz čarter agencije Prima Sailing. Z jadranjem se ukvarja od leta 1997, od leta 2014 tudi z oddajanjem jadrnic. Statistika kaže, da je največ povpraševanja po najemu jadrnice na hrvaški obali, v Srednji Dalmaciji, kjer je čarter dejavnost najbolj razvita. Na Hrvaškem ponujajo več kot 3000 plovil vseh vrst, flote vsako leto obnavljajo z novimi plovili. Tako je na primer lani prispelo na Jadran približno 400 novih jadrnic za najem, letos okoli 200, pravi Brbre. Med najbolj zaželenimi izhodiščnimi mesti našteje Izolo, Pulj, Krk, Cres, Lošinj, Zadar, Biograd, Trogir, Primošten, Šibenik, Split, Dubrovnik in Budvo.

1. Udobje ali adrenalin

Vaš prvi korak naj bo odločitev, kakšno plovilo bi želeli najeti, pravi sogovornik. “Če želite bolj udobno in hitro plutje med otoki in marinami, pridejo v poštev motorne jahte, ki imajo po navadi enega ali dva pogonska motorja. Za več adrenalina in aktivnejše sodelovanje med plovbo je prava izbira najem jadrnice ali katamarana. Ti se od motornih plovil razlikujejo predvsem v tem, da ko ugasnete motor in razpnete jadra, ne slišite drugega kakor piš vetra in šumenje morja, valov in seveda glasove članov posadke. Slovenci so po večini jadralci in tudi ponudba plovil za najem v 90 odstotkih obsega jadrnice in katamarane.”

2. Koliko ljudi bo na plovilu

Pri izbiri plovila je pomembno, da je takšne velikosti, da bo posadka udobno bivala in da bo vsakdo imel svoj prostor, kamor se lahko umakne, če želi. Po navadi so na jadrnici dvoposteljne kabine, in sicer dve, tri, štiri ali pet. Nepisano pravilo je, da naj bi bilo toliko članov posadke, kolikor je postelj v kabinah. Mnogo plovil ima postelje tudi v salonu, vendar tam člani posadke nimajo zasebnosti. Ne morejo na primer oditi spat, ko preostala posadka še karta ali se druži pozno v noč.

Statistika kaže, da je največ povpraševanja po najemu jadrnice na hrvaški obali, v Srednji Dalmaciji, kjer je čarter dejavnost najbolj razvita.
Shutterstock

3. Izberite pravi termin

Čarter agencije, ki se specializirano, kakor turistične agencije, ukvarjajo z oddajanjem plovil po vsem Jadranskem morju, ponujajo tudi najeme iz Italije, Grčije, Španije, s Cipra, Floride in iz še kakšnih bolj eksotičnih krajev. Na Jadranu lahko plovilo najamete z izhodiščem v Sloveniji, Hrvaški, Italiji in Črni gori. Tudi pri najemanju plovil obstajajo predsezona, glavna sezona in posezona. “Cene najema so odvisne od termina. Do sredine ali konca maja je predsezona, cene se nekoliko dvignejo v juniju in vrhunec dosežejo od sredine julija do sredine avgusta, ko spet začnejo padati. Posezona se začne šele v začetku oktobra, takrat so cene najnižje, kajti september je pri jadralcih precej zaželen mesec,” pojasnjuje Brbre.

4. Kavcija za varščino

Ko najamete plovilo, je treba ob vkrcanju plačati kavcijo, ki je odvisna od letnika in velikosti plovila. Če boste plovilo in opremo vrnili nepoškodovana, vam kavcijo vrnejo. Po navadi je v višini odbitne franšize, kar pomeni, da če bi se slučajno zgodila nezgoda in bi nastala škoda na plovilu ali opremi, gosta (najemnika) to ne bo stalo več, kakor je višina kavcije oziroma franšize. “Seveda pod pogoji, da ni bilo prisotnega alkohola, da so se upoštevale vse mere varnosti in predvidevanja ter vremenske napovedi,” dodaja Brbre.

5. Pozanimajte se o opremljenosti plovil

“Plovila so opremljena za bivanje, kar pomeni, da so na njih praviloma tudi posteljnina in brisače (ponekod za doplačilo, večinoma pa je to že v ceni najema). Na plovilu so tudi posoda za pripravo obrokov, štedilnik, pečica, ponekod mikrovalovna, hladilnik ter seveda jedilni pribor in kozarci za predvideno število potnikov. S seboj prinesete le živila in pijačo,” pojasnjuje sogovornik.

Na morju se vreme hitro menja, mrzla burja lahko zapiha tudi poleti, zato takrat ni odveč imeti pri sebi kape, toplejše jakne, hlač.
Shutterstock

6. Primerno se oblecite

Poleti Brbre svetuje več lahkih oblačil, ki vas ščitijo pred soncem, saj je to na plovilu še posebno močno, vendar tudi kaj toplega ne bo odveč. “Na morju se vreme hitro menja, mrzla burja lahko zapiha tudi poleti, zato takrat ni odveč imeti pri sebi kape, toplejše jakne, hlač. Predvsem je to nujno v pred- in posezoni, ko imaš na privezu občutek, da je toplo, a kaj hitro začutiš hlad vetra, ko z jadrnico zapluješ na morje. Zato imejte spomladi in jeseni s seboj zelo topla oblačila, kape in rokavice, pa tudi kaj nepremočljivega. Obutev za čas plovbe naj bo športna, ki ne drsi in ima dober oprijem tudi na mokri podlagi na palubi.”

7. Pravočasno rezervirajte

Če želite točno določeno plovilo na točno določeni destinaciji ali bi hoteli najeti novejše plovilo pri določenem ponudniku, spremljajte ponudbe zgodnjih najemov, tako imenovane early booking rezervacije. “Običajno ponujajo posebne popuste, in to že v novembru za naslednjo sezono, akcije pa trajajo približno do konca januarja ali vsaj šest mesecev pred najemom. Komur prej našteti parametri ne pomenijo veliko, pa se mu splača spremljati ponudbe tik pred zdajci ali last minute,” svetuje Brbre. Če upravljanja plovila niste vešči, vam agencija priskrbi izkušenega skiperja, ki obvlada plovilo samostojno, “lahko pa vas skozi plovbo nauči marsikatere mornarske veščine, samo željo morate imeti in biti radovedni”, zaključi izkušeni jadralec.

Izkušen skiper vas lahko skozi plovbo nauči marsikatere mornarske veščine, samo željo morate imeti in biti morate radovedni.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta