Boste tudi vi danes za eno uro ugasnili luči?

N.S., STA
25.03.2023 08:24
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Morda se zdi, da to, da ena oseba ugasne luči, nima velikega vpliva, ampak ko se združijo milijoni ljudi, lahko to pomeni spremembo za naravo, pravijo v WWF. "S simboličnim dejanjem ugasnitve luči lahko opozorimo na grožnje našemu planetu ter prepričamo prijatelje, družino, skupnost in podjetja, celo nacionalne in svetovne voditelje, da ravnajo bolj zdravo in s tem pomagajo naravi in ljudem," so v organizaciji zapisali v gradivu ob letošnji Uri za Zemljo.

Ob pospešenem zmanjševanju biotske raznovrstnosti in podnebnih spremembah še nikoli ni bilo bolj ključno, da se združimo in ukrepamo za našo skupno prihodnost, so poudarili. WWF je pobudo skupaj s partnerji začel leta 2007 v avstralskem Sydneyju, od takrat pa je zrasla v eno največjih ljudskih gibanj za zaščito okolja. Pričakujejo, da bo letos sodelovalo na milijone ljudi v več kot 190 državah in ozemljih. V ZDA bodo tudi ugasnili luči na nekaterih znanih stavbah, kot so nebotičnik Empire State Building v New Yorku, stolp Space Needle v Seattlu in hotel Venetian v Las Vegasu.

Sodelovanje pa je letos odpovedala Rusija, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v petek sporočili iz Kremlja. Oblasti so namreč WWF marca uvrstile na seznam "tujih agentov", češ da so okoljevarstvene dejavnosti organizacije krinka za vplivanje na rusko politiko. Ruska podružnica WWF, ki deluje od leta 1994, je pred petkovo izjavo Kremlja na svoji spletni strani zapisala, da bo Ura za Zemljo v Rusiji tokrat potekala le prek spleta. Rusija je v Uri za Zemljo sodelovala zadnjih 14 let, je poročala AFP.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta