Zavrh: Maistrova klet odprla vrata. Najemnik vidi veliko priložnosti za turistični razvoj

Aleksandra Papež Aleksandra Papež
06.06.2021 04:00
Kavarna pod Štupičevo vilo, ki so jo pred tremi leti popolnoma uredili in je v njej na ogled tudi stalna muzejska zbirka, je tudi točka za informacije o zgodovini kraja in okolice. Povezovali bodo tudi lokalne ponudnike. Občina Lenart je izpeljala in financirala obnovo prostorov, opremil in dokončno uredil pa jih je najemnik Mišel Vugrinec.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V obnovljeni nekdanji Štupičevi vili na Zavrhu je od leta 2018 urejena zbirka Maister po Maistru
Marjan Toš

"Z družino sem se pred enajstimi leti priselil v Zavrh. Prebivalci, ki so tukaj že od rojstva, se morda sploh ne zavedajo, kako poseben razgled imajo," je Mišel Vugrinec navdušen nad novim krajem bivanja. Vugrinec je sicer sodeloval že pri urejanju Štupičeve vile, in sicer pri izdelavi holograma stalne razstave Maister po Maistru.

Za zdaj je odprto le ob koncih tedna. Foto: Aleksandra Papež
Aleksandra Papež

Pečat turistične točke

Minuli teden pa je torej kot najemnik odprl vrata kavarne oziroma Maistrove kleti, ki vabi z urejeno notranjostjo in veliko teraso. "Do uradne otvoritve, ki bo v juliju, bo kavarna odprta samo od petka do nedelje, nato pa bomo delovni čas verjetno razširili," razloži Vugrinec, ki želi v kavarno najprej privabiti domačine in jim ponuditi prostor za druženje, turiste in pohodnike pa prepričati, da se v Zavrh še vrnejo. "Kavarna je samo del širšega projekta, ki želi Zavrhu dati pečat atraktivne turistične točke," dodaja. V sklopu Maistrove kleti bo namreč v prihodnosti mogoče prisluhniti kulturnih dogodkom, izobraževanjem ali se le družiti. Mišel Vugrinec želi skupaj z Občino Lenart ustvariti tako imenovano dnevno sobo na prostem. V kavarni je tudi interaktivni zemljevid, preko katerega si je mogoče ogledati okoliške planinske in druge tematske poti ter najti lokacijo želenega lokalnega ponudnika. "Pripravljamo tudi posebno spletno stran, preko katere bo mogoče naročiti produkt lokalnega značaja s tega območja ter ga nato prevzeti v Maistrovi kleti," zamisli in načrte še razloži Vugrinec. Dogovori in usklajevanja o tem že tečejo. V kavarni pa je že mogoče poskusiti vina lokalnih vinogradnikov, zlasti tista, ki so se na minulih ocenjevanjih dobro uvrstila. Vugrinec, ki s posebnim entuziazmom zre v prihodnost ter mu idej ne zmanjka, pa je človek dejanj - tako v tem času že povezuje mrežo ponudnikov različnih turističnih aktivnosti v bližini, ki bi lahko svojim strankam kot predlog ponudili izlet v Zavrh.

Štupičeva vila v Zavrhu Foto: Saša Huzjak/Shtudio.eu
Saša Huzjak/Shtudio.eu

​Prav posebne mize

Posebnost kavarne so tematske mize - mize na terasi vsebujejo podatke in slikovno gradivo na temo Maistra in Zavrha v preteklosti. "Vesel sem, da sem našel dobro ekipo tudi za strežbo. Ljudi, ki so se začutili v opisanih dejavnostih, saj tukaj ne gre zgolj za kuhanje odlične kave, kar je vsekakor tudi pomembno. Stanko Kranvogel iz Turističnega društva Rudolfa Maistra - Vojanova Zavrh je na primer imel za nas izobraževanje, kako na kratko, a dobro predstaviti stalno razstavo mimoidočemu obiskovalcu, ki se za obisk razstave ni vnaprej dogovoril s turističnim društvom, pa bi si jo vseeno želel ogledati, kar prej ni bilo vedno mogoče, še razloži.

Na mizah so informacije o Zavrhu in Maistru. Foto: Aleksandra Papež
Aleksandra Papež

"Kar je Pohorje za Maribor in Šmarna gora za Ljubljano, je lahko Zavrh za Slovenske gorice," še razmišlja Vugrinec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta