Še ena uspešno zaključena dobrodelna akcija: Barbari in njeni družini iz Zavrča podarili vozilo

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
05.05.2023 07:00

Tako bo lahko deklica Barbara s cerebralno paralizo večkrat doma in bo z družino lahko varno potovala, kamor si bodo zaželeli

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
(foto: Slovensko vinsko kraljestvo)

V decembru lani so pričeli z dobrodelno akcijo za Barbaro Jurgec iz Zavrča, ki je obolela za cerebralno paralizo, in njeno družino. Namen je bil družini zagotoviti vozilo, ki bo Barbari omogočalo, da bo lahko večkrat v domačem okolju in bo lahko potovala z družino. Pobudnik uspešne akcije Tilen Sedlak in Maja Pečarič, 26. vinska kraljica Slovenije, sta pred dnevi družini na njihovem domu z veseljem predala tako želeni kombi, ki predvsem Barbari, ki je na vozičku, omogoča večjo mobilnost. Sedlak je navdušen nad odzivom ljudi skozi ves čas zbiranja denarja: "Tako smo uspešno končali akcijo za Barbaro, ki smo jo pričeli lani. Barbara je posebno dekle, ki komunicira z okoljem predvsem s svojimi očmi in je varovanka Zavoda dr. Marijana Borštnarja v Dornavi, kjer se odlično počuti in kjer zanjo zelo lepo skrbijo. V svoje življenje je pritegnila veliko ljudi, širšemu krogu pa jo je v odmevnem filmu Tista njena iskrica predstavil znani mariborski režiser Rudi Dado Uran. V filmu je zelo lepo prikazal, kateri ljudje so v dekličinem življenju najbolj pomembni. Ob njeni družini, ki jo ima neizmerno rada, je to vsekakor osebje dornavskega zavoda, ki zanjo skrbi vsakodnevno." Sedlak je z Barbaro stkal posebno vez, ko je kot medicinski tehnik delal v tem zavodu. Čeprav ga je njegova poklicna pot zdaj odpeljala v Avstrijo, je močna vez, ki sta jo stkala z Barbaro, ostala. Pravi, da je ob obiskih Barbare opazil, da njena družina nima primernega vozila, s katerim bi lahko Barbaro večkrat prepeljali domov, v rodni Zavrč: "Družina je varno zavetje za vsakogar in preživeti čas s svojimi najdražjimi je tudi za Barbaro najbolj dragocena vrednota."

Prvi korak je bil degustacijski koncert Od vina do srca

Prav zato je Sedlak dal pobudo za dobrodelno akcijo, ki so jo poimenovali Za Barbaro. Ker je tudi vinski kralj Jeruzalemsko-ormoških goric, je vanjo vključil prijatelje in znance, ki jih je spoznal skozi vinogradniško in vinarsko dejavnost. Zato je bil že prvi dobrodelni dogodek v tej akciji degustacijski koncert Od vina do srca, ki ga je pripravil v sodelovanju s Klubom ptujskih študentov. Na prireditvi so pričeli zbirati prve dobrodelne prispevke za nakup primerno prilagojenega avtomobila. V pol leta so izpeljali dobrodelno akcijo predvsem preko družbenih omrežij ter s številnimi objavami v medijih. "Vse to je dodatno in izdatno pripomoglo k nabiranju denarja, s katerim smo lahko takšno vozilo naposled tudi kupili," je ponosen Sedlak. V aprilu so v Zavrču, v gostišču Bar Veselič, izpeljali še zadnji večji dobrodelni dogodek, kjer se je zbralo slovensko vinsko kraljestvo s 26. vinsko kraljico Slovenije Majo Pečarič in s prikazom degustacijsko-kulturne zgodbe, in zbrali še zadnji manjkajoči znesek za nakup avtomobila.

Barbara Jurgec se je veselila v družbi prijatelja Tilna Sedlaka in slovenske vinske kraljice Maje Pečarič. 
Slavica Pičerko Peklar

"V dobrodelni akciji smo zbrali 15.200 evrov, ki smo jih namensko porabili za nakup avtomobila znamke Citroen Berlingo. Pomembno je, da je primerno urejen in prilagojen za prevoz oseb s posebnimi potrebami. V teh šestih mesecih, odkar se je porodila zamisel in pokazala nuja po nakupu tega avtomobila, je bila dobrodelna akcija veliko popotovanje, kjer je za Barbaro stopilo skupaj in se odločilo pomagati veliko ljudi, ki se je tako pred dnevi končalo. Veseli in srečni smo, da smo avtomobil predali Barbari in njeni družini, ki ga bodo s pridom uporabljali," še pravi Sedlak. Za vse, ki so se pridružili organizaciji in zbiranju pomoči, je prepričan, da so pokazali veliko srčnosti in iskrenega razumevanja stiske drugih. "Hvaležni smo vsem, ki so kakorkoli pomagali pri tej akciji in omogočili Barbari in njeni družini lažji prevoz," poudari Sedlak. "Brez čudovitih in zelo tolerantnih ljudi, ki so ves čas akcije potrebo razumeli, nikoli ne bi mogli izpeljati zbiranja v takšnem obsegu. Vsi so ves čas dodajali svoje kamenčke v končni mozaik, ki so ga oblikovali v čudovito podobo." Še posebno se je izkazalo vinsko kraljestvo Slovenije s kraljicami in kraljema ter dokazalo, da so dobrodelni in dejavno sodelujejo ne le v predstavitvi odličnih vin in vinorodnih okolišev, temveč tudi v povezovanju za plemenite cilje in medsebojno pomoč, ki se velikokrat izkaže tudi z dobrodelnimi dejanji.

Pokazal je, da je predvsem plemenit človek, ki mu je mar

Tilen Sedlak, pobudnik akcije je sicer tudi uspešen vinar, ki je ustvaril znamko S vina, vinski kralj in še mnogo več. S svojo dejavnostjo pa je pokazal, da je predvsem plemenit človek, ki mu je mar, kako se počutijo soljudje in kako se jim godi. V vseh teh mesecih je druge spodbujal z veliko požrtvovalnosti in kar nalezljive dobre volje. "V življenju imamo neizmerno in brez dna polno vrečo možnosti in priložnosti. A mi večkrat tarnamo, želimo več in preveč. Šele ko se dotaknemo zdravja, postavimo prioritete. So ljudje, ki enostavno nimajo teh danosti, svet jih je sprejel v svoje nedrje brez vprašanj. Z usmiljenjem gledamo in rečemo, da je svet krut. Je. Krut in brezkompromisen. A je tak zato, ker ga takega delamo sami in ker smo odvisni od instant vrednot. Ob takšnih akcijah pa se postavi mnogo moralnih vprašanj, srečujemo se z vrednotami in spoznamo, do kod seže naša sočutnost. A poglejmo s svetle plati. Barbara nas s svojo prisotnostjo krepi, povezuje, dela boljše in naš, morda včasih malo pokvarjen kompas, ki kaže na zgrešeno, ponovno uravnovesi in vrne na pravo pot," sklene Sedlak. Barbarina družina je darilo sprejela z veliko hvaležnostjo in se ga iskreno razveselila. Kot so povedali, bodo sami ali s prijatelji zdaj lahko naredili čim več varnih kilometrov in preživeli lepe trenutke v Sloveniji in kjerkoli, kamor jih bodo vodile poti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta