zadnje objavljene

pogledi

več

mnenje

več

Nova lastnika, ki sta ptujsko igrišče za golf z nakupom rešila pred propadom, pri razvoju upata tudi na posluh občin

Hojka Berlič Hojka Berlič
18.03.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franc Šegula se je z ženo Danico za nakup odločil predvsem zato, da bi igrišče ostalo odprto.
Hojka Berlič

Kot smo že podrobneje poročali, v zadnjem času prihodki družbe Golf Invest, ki upravlja z Golf igriščem Ptuj, niso pokrivali stroškov poslovanja, zato so se družbeniki podjetja zavzeli za prodajo ali likvidacijo podjetja. Ker s prodajo kljub štirim zainteresiranim kupcem, med katerimi so najpogosteje omenjali enega najbogatejših Slovencev Joca Pečečnika in direktorja podjetja Europlakat Marka Kolbla, niso bili uspešni, so v družbi začeli postopek likvidacije. A sta se, menda tik pred zdajci, za nakup vendarle odločila že dosedanja družbenika, zakonca Danica in Franc Šegula.

Za Golf Invest 1,5 milijona evrov

"Če bi se zgodila likvidacija, na Ptuju ne bi bilo nikoli več golf igrišča. Žena veliko in tudi precej dobro igra golf, zanjo je to tudi neka vrsta zdravstvene terapije. Zato sva že, ko so se družbeniki odločali za prodajo, spodbujala kupce k nakupu, z željo, da bi igrišče ostalo. Na koncu resnega kupca ni bilo in skupščina je izglasovala likvidacijo. Mene in predvsem ženo, je klicalo veliko igralcev golfa, ki so naju prosili, naj poskusiva rešiti igrišče. Zato sva na koncu sama ponudila odkup. Od igrišča tako ne pričakujeva dobička, želiva le, da bi igrišče lahko v prihodnjih letih pokrivalo stroške svojega obratovanja," nam je odločitev pojasnil Franc Šegula, ki je širši javnosti bolj znan kot nekdanji župan Dornave, z ženo pa sta tudi ustanovitelja uspešnega ptujskega podjetja Tames. Ostalim družbenikom bosta zakonca Šegula kupnino v višini 1,5 milijona evrov poravnala v treh letih.

Hojka Berlič

Upajo na dogovor o nadomestiluza stavbno zemljišče

Šegula je ob tem prepričan, da je igrišče za golf tudi dobra promocija za obe občini, v katerih leži, torej ptujsko in hajdinsko, ter ima pomembno vlogo tudi pri razvoju turizma na tem območju. Zato upata, da jima bosta obe lokalni skupnosti prisluhnili tudi  pri iskanju skupne rešitve za ohranitev igrišča: "Glavni razlog, da ni bilo mogoče pokrivati stroškov poslovanja golf igrišča, je visoko nadomestilo za stavbno zemljišče. V drugih občinah, kjer so igrišča za golf, lastniki plačujejo nadomestilo le za igralni del igrišča. Pri nas pa nadomestilo za stavbno zemljišče zaračunavajo za celotno površino igrišča, tudi za del, kjer so vodne in gozdne površine, torej ribniki in gozd." Rezultat tega je, da morajo lastniki za ptujsko igrišče obema občinama skupno odšteti kar okoli 50 tisoč evrov, medtem ko po Šegulovih besedah drugod lastniki sploh ne plačujejo nadomestila ali pa je to desetkrat nižje, pa še to le za igralni del zemljišča. Kot dodaja Šegula, zato upa, da bodo z občinama lahko sklenili dogovor, ki bi v prihodnjih letih lahko koristil vsem.

Hojka Berlič

Podjetje bo vodil bivši direktor igrišča Arboretum

Kot še izpostavlja Šegula, je bilo ptujsko igrišče v preteklosti kar nekaj let zapored razglašeno za najbolje urejeno slovensko igrišče: "A je bilo v zadnjem času zanemarjeno. Zato bo najprej treba tudi kar nekaj vložiti, da bo svoj sloves pridobilo nazaj." Tudi Janez Bedrač, ki je bil do sedaj skupaj z Danilom Toplekom največji posamezni lastnik družbe Golf Invest, je že pred prodajo priznaval, da je, ker je od odprtja igrišča minilo že skoraj 25 let, čas tudi za razmislek o potrebi po nekaterih večjih vlaganjih. Med drugim naj bi bili po njegovih besedah dotrajani garderobe in toaletni prostori. Nova lastnika vidita prioriteto predvsem v ureditvi samega igrišča, saj je tu, pravita, podobno kot takrat, ko prideš k nekomu na dvorišče in lahko po urejenosti takoj vidiš, kakšen je gospodar. Potrebne prenove na objektu zato sedaj puščata v drugem planu. Kolikšen vložek bo potreben, pa za zdaj še ne moreta napovedati.

Šegula je sicer na začetku želel vodenje podjetja prevzeti kar sam, da bi na ta način znižal stroške poslovanja, ki jih letos, kot pravi, zagotovo znova ne bodo uspeli pokriti, tudi na račun tega, da so številni golfisti ob napovedi likvidacije kupili letne karte za druga igrišča. Kasneje pa sta se zakonca odločila, da k sodelovanju povabita Marka Štirna, bivšega direktorja igrišča Golf Arboretum, ki je sedaj v rokah Pečečnika. Štirn naj bi se zdaj lotil obnove in urejanja igrišča. "To je eden najbolj izkušenih direktorjev s tega področja, saj je v preteklosti tudi sam zasnoval golf igrišče. Zanj pa je to nov izziv," je še povedal Franc Šegula.

V podjetju so se po besedah Šegule poleg dialoga z občinama že začeli različne ugodnostmi nagovarjati tudi golf klube in igrišča po državi. Razmišljajo, da bi v prihodnosti uredili dodatne parkirne prostore za avtodome.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?