Mestna hiša Mestne občine Ptuj: Dogradili bodo tudi dvigalo

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
26.09.2024 17:00

Zgradba v starem mestnem jedru se danes sooča z resnimi infrastrukturnimi težavami, predvsem v ostrešju, ki je nujno potrebno obnove.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mestna hiša je simbol mestne oblasti in osrednje prizorišče pomembnih dogodkov na Ptuju.
Slavko Podbrežnik

Mestna hiša Mestne občine Ptuj, ena najimenitnejših zgradb v starem mestnem jedru, je delo dunajskega arhitekta Maxa Ferstla iz začetka 20. stoletja. Njena veličastnost in zgodovinska vrednost sta neprecenljivi, vendar se zgradba danes sooča z resnimi infrastrukturnimi težavami, predvsem v ostrešju, ki je nujno potrebno obnove.

V zadnjih letih so na Mestni občini Ptuj večkrat opozarjali na to težavo in začeli pripravljati vse potrebno za čimprejšnjo prenovo. Ko so ugotovili, da lahko za obnovo pridobijo evropska sredstva, so se odločili, da jih čim bolje izkoristijo. Obnova Mestne hiše, ki bo izvedena v več fazah, naj bi se začela konec leta 2025 ali v začetku leta 2026. Gre za pomemben projekt, ki bo poleg sanacije zgradbe prinesel tudi funkcionalne izboljšave za delovanje občinske uprave. Prva faza obnove bo vključevala rekonstrukcijo ostrešja in dograditev dvigala, kar bo poleg sanacije strehe omogočilo tudi pridobitev dodatnih uporabnih prostorov za občinske potrebe. V drugi fazi bo sledila obnova stavbnega pohištva, predvsem oken, ob tem pa si na občini želijo urediti tudi notranje dvorišče, da bi celoten kompleks ohranil svojo estetsko in funkcionalno vrednost.

Slavko Podbrežnik

Mestna hiša, ki je simbol mestne oblasti in osrednje prizorišče pomembnih dogodkov na Ptuju, že dolgo ni bila deležna večjih prenov. Občinska uprava je prepričana, da bo načrtovana obnova, ko bo zaključena, znatno prispevala k ohranjanju kulturne dediščine in hkrati izboljšala pogoje za delo občinskih uslužbencev ter obiskovalce. Prav tako pa bo prenova omogočila boljšo uporabo prostora v zgornjih nadstropjih, ki so trenutno zaradi dotrajanosti strehe neprimerni za delo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta