Trgovec z valutami, mladi Mariborčan, ki danes uči druge: Prioriteta ni bil denar, ampak nova znanja

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
03.01.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Valutno trgovanje omogoča velike donose, kakršne na delniških trgih vidimo zelo redko, prav zato v svetu velja za eno bolj priljubljenih oblik investicij.
Profimedia

Če v novem letu razmišljate o novih priložnostih, tudi zaslužka, je trgovanje z valutami (forex) lahko ena od njih. To je že pred leti spoznal mladi Mariborčan Sebastjan Toplak, ki je svojo ljubezen do valutnega trgovanja pretvoril v platformo Trade with Seb, preko katere zdaj ponuja znanje o valutnem trgovanju. Posredovanje znanja ena na ena je zaradi velikega interesa spremenil v tečaj, ki je zdaj na voljo v angleškem jeziku.

Pet let je minilo novembra, kar se je Sebastjan Toplak začel ukvarjati z valutnim trgovanjem, v tem času pa usvojil toliko znanja, pravi, da je to v bistvu njegova fakulteta. "To je znanje, ki ga v šoli ne dobiš," razlaga. Uči se bodisi preko spletnih tečajev, predvsem pa z izkušnjami in tudi na lastnih napakah: "Leta 2017 še ni bilo toliko vsega dosegljivega na internetu in moja pot je zato krepko daljša kot pot nekoga, ki ima od prvega dneva pomoč." Najprej je to počel ob redni zaposlitvi, junija 2020 je dal odpoved, sledil je želji po svobodi.

Vse izhaja iz tehnične analize

Brez napak ne bi bilo lekcij in brez lekcij ne pravih zmag, je prepričan Sebastjan Toplak.
Osebni arhiv

Sogovornik razlaga, da se je sicer treba valutnega trgovanja naučiti, kot v šoli velja, da je treba najprej pridobiti splošno znanje o delovanju valutnega trgovanja, potem pa osvojiti tudi, kako lahko to izkoristiš v prihodnje, kaj lahko ustvariš na dolgi rok ... "Zame ni bila prioriteta denar, ampak pridobiti nova znanja," pravi.

"Vse izhaja iz tehnične analize, ne osredotočam se na dogajanje v gospodarstvu ali politiki," pravi sogovornik in doda, da pa imajo seveda politične razmere, zdaj predvsem vojna v Ukrajini, vpliv na dogajanje na valutnem trgu. A pomembna je analiza, in kar pokažejo izračuni, temu velja slediti pri odločitvah v valutnem trgovanju. Toplak pravi, da nenehno analizira trg: "Kar mi pokaže analiza, temu sledim. Če se držiš tega, kar pokaže tehnična analiza, v veliko primerih ne bo nič narobe. So pa seveda ekonomski, politični, tudi okoljski vplivi tisti, na katere nimaš vpliva," pojasni Sebastjan Toplak in doda, da je na primer v času predsedniških volitev v ZDA trg vselej nestabilen.

Sogovornik pravi še, da ne mara evforije, saj da čez noč pač ni mogoče pričakovati izjemno visokih donosov. "Konsistentnost je pomembna, izkušnje so dragocene, pa seveda psihološka stabilnost. Nihče ne izgublja rad, in ko enkrat izgubiš lasten denar, ti ni vseeno. Zato so potrebne izkušnje, tudi psihološke, emocije je treba potisniti na stran, ko izgubljaš in ko dobivaš. Če si žalosten, jezen, če te je nekdo vznemiril, ne trguj, ker odločitve, ki jih boš takrat sprejemal, ne bodo pravilne," razkriva Toplak. Trgovanje brez načrta oziroma strategije sicer sodi med najpogostejše napake pri valutnem trgovanju, v mislih pa velja imeti tudi, da pretekle zmage niso garancija za bodoče dobičke.

"'Lambota' pač ne boš vozil"

Sogovornik pove še, da znanja ni težko pridobiti, "sploh če imaš dobrega mentorja, je pa odvisno od posameznika, koliko bo od tega odnesel. A že z vsaj uro dela na dan je mogoče daleč priti." Razkrije še, da je kar izziv razložiti drugim, kaj počne, pa tudi, da valutno trgovanje nima povezave s kriptovalutami. In da tudi ne gre za borzne trge, saj to niso ne delnice ne obveznice. Evro in ameriški dolar sta sicer najbolj pogosto trgovani par na valutnem trgu in sploh njuno nenehno spreminjajoče se razmerje v minulem letu je bilo izziv za trgovalce z valutami. Bidnovo predsedovanje ZDA Toplaku ne odgovarja, pravi, da je trg bolj počasen, odkar je na oblasti Joe Biden. Sicer najljubši valutni par Sebastjana Toplaka sta britanski funt in japonski jen, vsak par pa ima menda svoje posebnosti.

Reuter

Predvsem dejstvo, da je težko biti sam v trgovanju z valutami, saj da je ključna skupnost, je tudi eden od razlogov, da Toplak s svojo skupnostjo vsak teden organizira srečanja preko spleta. "Če lahko nekomu skrajšam dobo učenja, je to veliko. Kajti ko nekdo začne iz nič, nekaj mesecev ne bo trgoval. In kasneje, ko gre nekaj narobe, analiziramo, kaj so bili razlogi za to," pravi Toplak in doda, da je dela veliko, je pa to delo treba vzljubiti, da ti ni težko, saj je slika, predvsem od pojavnosti na družbenih omrežjih, precej popačena. "Lambota (lamborghinija, op. p.) pač ne boš vozil, vsaj hitro ne, tega se je treba zavedati," pravi Sebastjan Toplak, ki v povprečju za trgovanje vsak dan nameni tri do štiri ure.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?