zadnje objavljene

pogledi

več
Lucrezia Reichlin, nekdanja direktorica za raziskave pri Evropski centralni banki, profesorica ekonomije na Londonski poslovni šoli, Project Syndicate

mnenje

več

Lek bo v Lendavi povečal proizvodnjo bioloških zdravil

Darja Kocbek Darja Kocbek
09.03.2023 06:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gospodarski minister Matjaž Han ocenjuje, da bo imela naložba pozitiven učinek na slovensko gospodarstvo s krepitvijo farmacevtske in z njo povezanih industrij ter logističnega sektorja. 
BOBO

Predsednik uprave Leka in predsednik Sandoza Slovenija Robert Ljoljo ter minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han sta v Ljubljani podpisala memorandum o soglasju, da bo Lek v Lendavi dogradil visokotehnološki center za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil. Naložba bo vredna 400 milijonov dolarjev (okrog 380 milijonov evrov). V novem centru nameravajo zaposliti 300 večinoma visokokvalificiranih ljudi. Država bo naložbo podprla z neposredno pomočjo, ki bo predvidoma znašala med 50 in 55 milijoni evrov, je po podpisu memoranduma povedal predsednik vlade Robert Golob.

"Slovenija ima znanje in stabilni politični okvir"

Predsednik uprave Sandoza Richard Saynor je pojasnil, da podobna biološka zdravila povečujejo dostop do najsodobnejših bioloških terapij bolnikom, ki jih najbolj potrebujejo. "Ta naložba poudarja naša prizadevanja, da smo v mednarodnem okolju vodilni trajnostni akter pri podobnih bioloških zdravilih," je povedal. Da so za dograditev visokotehnološkega centra za proizvodnjo teh zdravil v Sandozu izbrali Slovenijo, ni naključje, saj imajo pri nas dolgo zgodovino. Poleg tega ima Slovenija vse, kar je potrebno za uspeh na tem področju. To je pravo znanstveno okolje, saj tesno sodelujejo z univerzami, pa stabilni politični okvir, ki spodbuja inovacije in naložbe, je zatrdil Saynor.

Naložba bo po Saynorjevih besedah pripomogla tudi k razvoju celotne regije. Povpraševanje po podobnih bioloških zdravilih se na globalni ravni naglo povečuje. "Zaradi tega moramo biti pripravljeni pokriti tako današnje kot prihodnje potrebe bolnikov," je pojasnil.

Golob: V prihodnje nove podobne naložbene zgodbe

Robert Golob je izpostavil, da je skupina Sandoz dokazala, tisto, kar Slovenci sami včasih prezremo. "To je, da živimo v deželi, kjer je gospodarstvo v razcvetu, politično okolje stabilno in okolje za tuje naložbe privlačno. To sporočilo, ki ga pošiljamo Evropi in svetu, je pomembno, ker bodo v prihodnjih mesecih sledile nove podobne zgodbe," je napovedal.

Sandozova naložba v Lendavi je največja posamezna naložba v zgodovini Leka in ena največjih neposrednih tujih naložb v Sloveniji. Pri tem ne gre za nakup obstoječega podjetja ali širitev obstoječih kapacitet, ampak za novo naložbo, je še pristavil Golob.

Kot pomembno je izpostavil še, da Lekova naložba ne bo izvedena v Ljubljani, ampak v najmanj razviti regiji v Sloveniji. "Ta element bi rad posebej poudaril, ker jasno pokaže, da slovenska vlada in poslovno okolje nista pozabila na Prekmurje, ampak smo pripravljeni tudi z neposredno državno pomočjo investitorju prispevati k temu, da bo Prekmurje začelo zmanjševati svoj razvojni zaostanek," je dejal Robert Golob.

Na vprašanje, kako bodo zagotovili, da se v Lendavi ne bo ponovil primer s Prevalj, kjer je Lek dogradil novo tovarno, nato pa jo leta 2019 zaprl in proizvodnjo antibiotikov preselil v Avstrijo, je Golob odgovoril, da se v poslovnem svetu dogaja, da naložba v nekem trenutku ne ustreza več razmeram na trgu. "Kot država moramo poskrbeti, da so vsi naši vložki v projekt povrnjeni. Tudi v primeru Prevalj so bili povrnjeni, verjamem, da bodo povrnjeni tudi v primeru Magne. Naša naloga je, da zaščitimo lokacijo in vložek države, da država in lokalno okolje nista oškodovana, če se investitor iz katerega koli razloga odloči umakniti," je pojasnil Robert Golob.

Začetek polnega obratovanja konec leta 2026

 

Richard Saynor je dodal, da je trg bioloških zdravil zelo velik in raste. Naložba v Lendavi je prva velika naložba, s katero bo Sandoz sledil tej rasti. Poleg tega je za dograditev visokotehnološkega centra za biološka zdravila potrebnega veliko denarja. Lek namerava gradnjo centra na svojem zemljišču v Lendavi začeti letos, začetek polnega obratovanja pa načrtuje ob koncu leta 2026. V Sloveniji je prvo biološko zdravilo pridobilo dovoljenje za trženje leta 2008. Trenutno je slovenskim bolnikom na voljo osem podobnih bioloških zdravil na terapevtskih področjih imunologije, onkologije in endokrinologije, pa so sporočili iz Leka.

Z ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport so sporočili, da minister Matjaž Han ocenjuje, da načrtovana naložba Leka ni pomembna samo za farmacevtsko industrijo, ampak za celotno gospodarstvo. "Naložba bo namreč okrepila razvoj Pomurja in imela pozitiven učinek na slovensko gospodarstvo s krepitvijo farmacevtske in z njo povezanih industrij ter logističnega sektorja."

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?