Vrag je vzel šalo

Timotej Milanov Timotej Milanov
16.05.2023 08:42
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janko Rath

Frazo iz naslova je danes uporabil Marko Drobnič, prvi mož Taluma, ki je kot energetsko intenzivno podjetje krepko občutilo posledice energetske krize. A posledice vojne v Ukrajini, ki so še poglobile negotovost, nastalo že ob epidemiji koronavirusa, presegajo samo energetsko področje.

Medtem ko je bilo vprašanje visokih cen energentov lani še v prvem planu, je danes tako v akademskih krogih kot v podjetjih vedno bolj prisotno spoznanje, da so te zgolj vrh ledene gore. Pod gladino medtem nastajajo bistvene geopolitične spremembe, ki so prežete z rehabilitacijo doktrine državnega intervencionizma in bodo kot take krojile prihodnji potek dogodkov na globalnem trgu. Zdi se, da je evropska politika edina, ki glede tega še ni bila sposobna priti do ustrezne refleksije.

Kot opozarja ekonomist dr. Igor Masten, nastaja novo geostrateško pozicioniranje na surovinskih trgih, pa tudi lokacije proizvodnje in razvoja digitalnih tehnologij z uporabo umetne inteligence. Pri tem poudarja, da na seznamu desetih najbolj propulzivnih visokotehnoloških podjetij ni niti enega evropskega.

Posledice vojne se zaostrujejo tudi na agroživilskem področju. Lanskoletna na videz neomejena podpora napadeni državi se počasi reducira na politično in vojaško podporo, medtem ko je na drugih področjih prevladal ekonomski realizem. Ta se jasno manifestira v prepovedi uvoza ukrajinskega žita v nekaterih največjih ukrajinskih podpornicah. Pri tem gre za val, ki lahko naraste do nepredvidenih razsežnosti, saj se zaradi samovoljnih ukrepov Evropske komisije krepi nezadovoljstvo v drugih državah članicah, tudi v Sloveniji. Glede na nastalo situacijo je vsekakor na mestu opozorilo agrarnega ekonomista dr. Aleša Kuharja, da se s selektivnimi in nekonsistentnimi ukrepi Evropske komisije vedno bolj najeda tudi njena politična avtoriteta.

A to je scenarij, ki ga je marsikdo napovedoval, prav tako pa scenarij, ki vedno bolj legitimizira ravnanje "črnih ovc" v EU. Tipičen primer je sosednja Madžarska. Ta v nobenem pogledu v Evropski uniji ni timski igralec. Ob začetku ruske agresije v Ukrajini je prepovedala prevoz orožja preko njenega ozemlja. Kasneje je bila med državami, ki so si izposlovale izjemo pri uvozu ruskih energentov, danes je spet med tistimi z dopuščeno izjemo pri prepovedi uvoza ukrajinskega žita, ki povzroča pritiske na evropskem agroživilskem trgu. Zaradi madžarske politike je v Evropi nemalo privzdignjenih obrvi, a zaradi svojega soliranja bistvenih posledic ne občuti. Še več, njihove politične elite so s tem dobile alibi, da so domnevno poskrbele za lastni nacionalni interes, medtem ko je večina ostalih držav članic pripravljena stisniti zobe po bruseljskem nareku. Prej ali slej bo prevladal občutek, da so države timske igralke pravzaprav naivne, z nekoliko časovne distance bi lahko celo prevladala ocena, da niso znale pravilno oceniti geopolitičnih razmer. Voditelji teh držav bodo v tem primeru plačali visoko politično ceno v odnosu do domače javnosti, medtem ko se bo lahko Viktor Orban doma še naprej promoviral kot veliki strateg. Vrag je vzel šalo.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta