MNENJA

Skrivnost napovedi

Darja Kocbek Darja Kocbek
23.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Pohvale godijo. Če so upravičene, je še kako prav, da so tudi izrečene. Donal McGettigan, ki je prvič vodil redno misijo Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v Sloveniji, v ponedeljek z njimi ni skoparil. Minister za finance Klemen Boštjančič in guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle, ki sta sedela ob njem, sta bila vidno zadovoljna.

Ministru Boštjančiču je godilo, da je McGettigan podprl ukrepe za blaženje posledic draginje, zaradi katerih je v proračunu za prihodnje leto, o katerem so poslanci včeraj opravili razpravo in ga bodo potrjevali danes, predvidenih kar 3,3 milijarde evrov primanjkljaja. Za financiranje tega primanjkljaja se namerava država na novo zadolžiti za pet milijard evrov.

Če Evropska komisija v Bruslju ne bi že med epidemijo odločila, da pravila EU za omejevanje javnofinančnega primanjkljaja in javnega dolga začasno ne veljajo, bi bila Slovenija enako kot večina drugih držav članic območja z evrom v precejšnjih težavah, ker bi bila v hudem prekršku. A videti je, da vrnitve k tem pravilom, ki veljajo za vse države enako, ne bo več. To je edino, kar je za zdaj jasno na podlagi dosedanjih razprav držav članic in smernic za njihovo prenovo, ki jih je pred kratkim predstavila Evropska komisija.

Ne glede na to, kakšna bodo nova pravila o omejevanju življenja na up, se vse bolj približuje čas, ko denar ne bo več pomagal, ker energentov, hrane, surovin ne bo več na voljo v želenih količinah. Epidemija in vojna v Ukrajini sta približevanje temu trenutku samo pospešili, po tej poti zlasti v zahodnem svetu korakamo že precej dalj časa. Niso mednarodne organizacije na čelu z IMF, OECD in Evropsko komisijo od izbruha finančne in gospodarske krize pred 14 leti brez razloga povečale število gospodarskih napovedi, ki jih objavijo vsako leto. Zdaj so negotovosti samo bistveno večje, kot so bile takrat, države pa so se v tem času prelevile iz pacientov z vse bolj resnimi zdravstvenimi težavami v paciente, za katere zdravniki ne vedo več, kako jih zdraviti.

Napoved guvernerja Vasleta, da bo inflacija ob enakem času prihodnje leto že bistveno nižja od sedanje, se zelo lepo sliši. Čudovito bo, če se bo uresničila. Prav tako bi bilo čudovito, če bi se uresničila napoved gospodarske rasti, ki jo je podal IMF, ta je bistveno bolj optimistična od napovedi organizacije OECD in Evropske komisije. V čem je skrivnost napovedi, je pred kratkim zelo dobro pojasnil glavni ekonomist Gospodarske zbornice Slovenije Bojan Ivanc. Tako kot pri napovedih znane jasnovidke Babe Vange je vse odvisno od tolmačenja in razlage napovedanega.

Bolj kot od IMF, Evropske komisije in drugih organizacij je torej od nas samih odvisno, kako hudo bo in koliko časa bo v Sloveniji trajala doba z boleznimi, ki jih zdravniki ne vedo več zdraviti. Pri tem ni pomembno, da živimo v majhni državi z gospodarstvom, ki je odvisno od izvoza. Bolj kot analize, izračuni, ekonomski modeli bo poslej pomembna sposobnost razumevanja vseh članov družbe od vrha do dna, da je veliko več mogoče narediti s solidarnostjo in sodelovanjem kot s pohlepom in pogoltnostjo.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?