Luksuz večernega zobobola

Jana Juvan Jana Juvan
28.03.2023 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Redkokdaj slišimo, da ima Maribor nadstandard, ki ga drugje ni. Sploh na prestolnico smo v totem mestu običajno še posebej občutljivi, zlasti ker gredo tovrstne primerjave večkrat ljubljanski smeri v prid. Je pa treba priznati, da ni vedno tako - in v teh primerih je vredno to tudi pozdraviti.

Pa ne le v nogometu, na katerega morda najprej pomislimo ob teh rivalskih analogijah. Celo v zdravstvu, ki je praviloma krepko podfinancirano v primerjavi z ljubljanskim - spomniti velja na investicije, pri katerih UKC v glavnem mestu močno prednjači, in na financiranje najtežjih posegov, kjer naj bi bil mariborski UKC prikrajšan za kar šest milijonov evrov.

So pa tudi navdihujoče zgodbe, ki dajejo zgled in upanje. Pred nekaj tedni smo poročali, kako so v mariborskem UKC že 20 let imeli organizirano ginekološko ambulanto za opravljanje preiskav, s katerimi odkrivajo predrakave spremembe na materničnem vratu in s katero so se šele nedavno pohvalili v ljubljanskem. Prvi v državi je Maribor imel tudi pisarno varuha pacientovih pravic.

In edino mesto v državi je, kjer deluje večerna dežurna zobozdravstvena ambulanta. Gre za nadstandard, pravi stroka. Luksuz večernega zobobola, ki ga zdravstvena kartica (finančno) ne pokrije. Zato je seveda dobrodošlo, da so v tem primeru občine soustanoviteljice mariborskega zdravstvenega doma (dvanajst jih je) pripravljene sofinancirati njeno delovanje. Ne sicer v celoti, vsak obisk (polnoletni) pacient doplača. Participacija je najbrž tudi neka varovalka, zaradi katere v ambulanto ne prileti prav vsak, ki zaradi manjše bolečine ne more spati, čeprav pravijo, da je nujnih primerov še vedno le za petino.

Zobobola seveda ne gre banalizirati. Bolečina v ustih je prav gotovo ena najbolj nevzdržnih. In ko se zob razboli, je prepozno za čakanje na delovni čas izbranega zobozdravnika. Poleg tega je v naravi številnih ljudi, da ob pojavu bolečine skušajo stisniti zobe in počakati, da mine. Kar se pri zobobolu pač žal ne zgodi. Zobozdravniki so jasni - težava v zobeh se ne more rešiti sama od sebe, zob ni noht, ki ga odrežete, njegovo zdravje vpliva na vsesplošno zdravje človeka - in obratno. Zato je smiselno čim prej preveriti pri stomatologu, kaj se dogaja v naših ustih, kadar zaboli. Res pa je, da ne moremo izbirati, kdaj bo bolečina prerasla vzdržno mejo, ko še lahko počakamo. Kot tudi ne izbiramo, kdaj se nam bo zgodila nesreča. In ob vseh siceršnjih kar pogostih doplačilih v zobozdravstvu, ki že tako ali tako jezijo plačnike zdravstvenih prispevkov, reševanje nujnih stanj res ne bi smelo biti luksuz, četudi gre zgolj za štiri večerne ure dnevno.

Vprašanje pa je, kako daleč lahko gremo s politično podporo nadstandardnih storitev v mestu. Tehtanje o tem, ali mesto potrebuje novo fontano, most, vrtec ali ambulanto, je na koncu namreč vedno politično. In že samo v zdravstvu se gotovo najde še več primerov, ko bi občina lahko z bolj aktivno vlogo pomagala pri večjem udobju ljudi. Bo pa za začetek dovolj že to, če ne bo šla po poti Ljubljane pri ukinjanju obstoječe nočne zobozdravstvene ambulante. Saj vsi vemo, kako je z ugodnostmi, ko se jim enkrat odrečemo.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta