zadnje objavljene

pogledi

več
Aleksandra Berberih Slana, nekdanja direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor

mnenje

več

Mnenja

Lažna varnost

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Zakaj Slovenci posegamo po strelnem orožju, je mogoče razbrati zgolj iz razlogov, ki so navedeni na vlogi za pridobitev dovoljenj. Prednjačijo lovci, sledi streljanje kot šport, a nekaj odstotkov je takih, ki navajajo, da orožje potrebujejo za varnost. Med temi še zmeraj prednjačijo moški, gre pa predvsem za prebivalce kakšnih odročnejših krajev ali tiste, ki bi lahko bili tarča kriminalcev - gostinci na primer, ki imajo opraviti z denarjem. Nakup orožja je namreč zanje cenejši kot varovanje.

Število tistih, ki bi radi imeli orožje, počasi, a konstantno raste. Trgovci z orožjem vedo povedati, da številke poskočijo hitreje, kadar se v svetu, predvsem v naši bližini, spremenijo varnostne razmere. V sedanjosti je to vojna v Ukrajini, pred leti je bil migrantski val.

Če ima nekdo doma orožje, to še ne pomeni, da je potencialni kriminalec ali da se bo prej odločil za uporabo orožja, pojasnjujejo tisti, ki se z orožjem poklicno ali športno ukvarjajo. Kajti ljudje, ki gredo skozi postopke legalnega pridobivanja orožja, se zavedajo, da posedovanje orožja predstavlja odgovornost in da je trenutni sistem, ki bdi nad pridobivanjem dovoljenja za orožje, opremljen z dovolj varovalkami. Četudi priznavajo, da popolnega sistema za zagotovitev varnosti ni. In to se prav dobro izkazuje v ZDA, na primer, kjer je dostopnost do orožja veliko lažja kot pri nas. Tam je tistih, ki ga uporabijo, mnogo več. Ni malo primerov, ko so morilski pohodi dejanje nekoga, ki je puško ali pištolo posedoval z vsemi potrebnimi papirji. A močni orožarski lobiji preprečujejo, da bi, kljub mnogim poskusom, postopke za posedovanje orožja tam zaostrili.

Pri nas večji problem kot ti, ki do orožja pridejo legalno, predstavljajo tisti, ki do strelnega orožja pridejo na nezakonit način. Že dejstvo, da ne gredo skozi legalni postopek, izkazuje, da nimajo čistih namenov. Orožje v rokah jim daje moč, nadzor, daje jim občutek pomembnosti. Strelno orožje, pravijo psihologi, v zločinih ni priložnostno orožje. Pištolo je treba namreč prinesti s seboj, če pa se zločin zgodi v domačem okolju, storilec najbrž nima pištole na mizi. Torej gre za načrtovano dejanje. Amaterjem pomeni veliko bolj neosebno možnost, kot na primer orožje, ki zahteva stik z žrtvijo. "Nisem ga jaz, krogla ga je," je izgovor zločincev v teh primerih pred časom povzel psiholog Peter Umek. Profesionalci pa ga uporabljajo iz bolj sofisticiranih razlogov - zaradi oddaljenosti od žrtve jim to predstavlja varnost, zanesljivost in razmeroma malo materialnih dokazov.

A ni zgolj kriminalna dejavnost razlog za posedovanje nelegalnega orožja. Na Finskem, v državi z največ orožja na prebivalca, kjer so verjetno največji ljubitelji orožja v EU in kjer je stopnja nasilja relativno nizka, je na prvem mestu po vsej verjetnosti izrazito ljubiteljstvo, strast do orožja, pravijo na policiji. Ljubiteljstvo naj bi bilo na prvem mestu tudi med Slovenci, ki imajo doma neprijavljeno orožje, občutek varnosti je nekoliko bolj daleč na repu.

Toda za tiste, ki z orožjem ne znajo ravnati, je lahko ta občutek varnosti popolnoma lažen. Do orožja je treba imeti strahospoštovanje in zanj tako tudi skrbeti. V nasprotnem primeru lahko varnost hitro postane nevarnost.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?