(KOMENTAR) Nekaznovani

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
09.03.2024 04:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ursula von der Leyen, polna domnevne človekoljubnosti, govori o izzivih pri dostavi humanitarne pomoči, čeprav je jasno, da to blokira Izrael. 
REUTERS

V petih mesecih vojne - neprimeren izraz, saj gre po vsej verjetnost za genocid - je bilo v Gazi zaradi čezmernega maščevalnega silobrana Izraela po napadu Hamasa 7. oktobra lani do včeraj pobitih že 30.878 tisoč ljudi. Nekateri statistiki opozarjajo, da je bilo v nemškem taborišču smrti Auschwitz v petih letih na dan pobitih 127 otrok, v Gazi pa zdaj na dan kar 137 otrok. Nacisti, ki so jih zavezniki prijeli, so doživeli svoj Nürnberg. Nič ne kaže, da bodo sionisti z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem izkusili svojega. 

Spričo izraelskega obleganja Gaze za civiliste ni več niti za ped varnega pribežališča, več kot pol milijona jih tolče vse bolj smrtonosno lakoto. In je ena od lepih evropskih duš, tokrat predsednica Evropske komisije, tudi novopečena špicenkanidatka najmočnejše evropske Ljudske stranke, ki je seveda na volilnih lističih 9. junija ne boste mogli nikjer obkrožiti, Ursula von der Leyen, polna domnevne človekoljubnosti, včeraj napovedala: "Načrtovani pomorski koridor (ob pomoči ZDA in Združenih arabskih emiratov, op. bj) za dodatno dostavo humanitarne pomoči v Gazo bo začel delovati kmalu, predvidoma že v soboto ali nedeljo." V stilu nemške gospodarnosti je usmiljena gospica poudarjeno zinila še: "Kljub obseženemu financiranju je največji izziv dobava pomoči." Ker: "Saj vemo, kakšni so izzivi na kopenskih mejah Gaze." Kako izzivi, če pa je jasno, da dostavo humanitarne pomoči blokira Izrael.

Seveda tudi ona kot večina drugih vodilnih tako imenovanega demokratičnega zahoda ne omenja krivca. Kaj šele, da bi ta tako imenovani demokratični zahod zoper Izrael uvedel sankcije, kot jih je zoper Rusijo ob agresiji na Ukrajino. Zakaj, denimo, EU še ni prekinila asociacijskega sporazuma z Izraelom? Zakaj Izraela še niso doletele prav nobene sankcije, kaj šele zaplemba premoženja njegovih oligarhov? Ali vsaj izključitev njegovih ekip iz športa pa tudi Evrovizije? Še izraelskih veleposlanikov ne kličejo na sramotilne pogovore ...

V tej prizanesljivosti do zločincev je do vratu tudi Slovenija, članica Varnostnega sveta, čeprav se skuša vsaj verbalno iz godlje dvigniti. Eksemplarično je najnovejše sporočilo predsednice Nataše Pirc Musar, menda zavoljo zločinov v Gazi. V več kot triminutnem nagovoru javnosti je predsednica zgrožena "nad poboji, ki jih spremljamo v različnih delih sveta" in ki jih po njenem "Slovenija kot demokratična država ne more dopustiti". Predsednica je obupani poziv naslovila direkt na VS OZN, da naj še pred ramazanom - no, ona je rekla ramadan - zaukaže premirje v Gazi in tako "povrne vsaj osnovno dostojanstvo ljudem, ki trpijo in umirajo v Gazi". Eh, kot da umirajo sami od sebe. Na koncu ekvilibristično le doda, da "grozljivega pokola Hamasa ne bomo nikoli pozabili", in tudi "izraelske politike kolektivnega kaznovanja Palestincev ne". Slednje je njena edina oprezna omemba krivca. Izraela namreč, ki za zločine od vojne leta 1967 ni bil nikoli kaznovan, pa čeprav od tedaj ni izpolnil nobene od 62 resolucij OZN.  

Kaj želimo še povedati? To, da predsednica, čeprav slovenska, niti z besedo ne omeni, kaj naj stori Slovenija. Mimogrede, Irak ni izpolnil dveh resolucij OZN. In je Slovenija marca leta 2003 pod vodstvom ZDA podprla napad nanj, ko je podpisala vilensko izjavo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta