MNENJA

Daleč od konca sveta

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
24.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomo Jeseničnik

Potovalne navade ljudi so se spremenile. Pred nekaj desetletji je bil poletni teden na morju za marsikoga edino turistično doživetje v letu. Zdaj je drugače. Ne le v krajih, kjer turizem cveti že pregovorno, ampak tudi drugod. Tudi Koroška se je v zvezi s tem precej zbudila. Regija cilja na to, kar je njena identiteta. To so naravne danosti. V taki in drugačni obliki. Adrenalin, ferate, smučanje, alpsko in turno, Podzemlje Pece, gorsko kolesarjenje, pohodništvo, tek na smučeh … V preteklosti mogoče tudi kakšnega domačina ne bi zmotile besede, da je Črna na koncu sveta. Danes je drugače, kraj namreč iz leta v leto bolj prosperira in postaja pomembna outdoor destinacija.

V veliko primerih velja, da šele ko se vrneš k temu, kar je tvoja bit, lahko uspeš. In ravno to še kako dobro vedo na Koroškem. Šport je regijo od nekdaj zaznamoval in škoda bi bilo, če vseh mogočih gozdov, hribov, gor, skal, travnikov, stezic in podobnih danosti ne bi ponudili svetu. Podzemlje Pece beleži 50 odstotkov tujih gostov. S celega sveta, tudi z Nove Zelandije, od Slovenije najbolj oddaljene države, prihajajo. Koroška - slovenska in avstrijska - je še bolj globalna postala tudi zaradi dveh gorskokolesarskih dirk svetovne enduro serije. V tem športu je pač tako, da si vsi navdušenci želijo preizkusiti terene, na katerih so tekmovali najboljši na svetu. V tem pogledu velja pohvaliti tudi ravensko smučišče Poseka, kjer od letošnjega poletja kot prvi v Sloveniji kolesarje na start dveh prog za spust prevažajo z vlečnico, in Kope, kjer ob lepem poletnem koncu tedna kar mrgoli kolesarjev.

Prav namestitve družbe Vabo, ki - še dobro - kar ne neha z vlaganji v to največje koroško zimsko in vedno bolj tudi poletno središče, so ene ključnih, ko beseda nanese na koroški turizem. Zahodno, ali kar koroško Pohorje, kot mu radi rečemo, je odlično izhodišče za raziskovanje tega priljubljenega gorovja. Na Koroškem se vedno bolj zavedajo tudi povezovanja. S soliranjem se pač ne da uspeti, sploh pa se ne da uspeti v mikroregiji. Pa ne povezovanja le na naši strani meje, ampak na obeh, kar zgledno počne Geopark Karavanke.

Koroški splavarji na reki Dravi imajo, pohvalno, na svoji spletni strani tudi povezave do drugih, kar 25 zanimivih točk, na obeh straneh Koroške. In ravno to povezovanje je ključno. Ter turizem, ki temelji na izkustvu, na doživetjih. Dolgo so bile v veljavi bolj alternativne oblike turizma, zdaj pa končno gremo na to, kar je regijo skozi leta izoblikovalo. V preteklosti so koroški turistični ponudniki imeli težave, zaostanek za zahodom je bil (pre)velik. Zdaj se ta manjša, upam si reči, da so v kakšnem segmentu že spredaj. Čeprav prostor za izboljšave vselej o(b)staja. Neizkoriščenega potenciala je gotovo kar nekaj v kulinariki. Koroška košta je namreč precej raznolika, a na žalost pri gostih tudi precej neodkrita. Pa ne bi smelo biti tako. Zakaj pa turist namesto dunajca, ki visi čez rob krožnika, ne bi naročil tovstih grumpov in kvočevih nudlnov?

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?