Aktualno

Volitve v državni svet: Boleč poraz Kanglerja pred drugim krogom županskih volitev. Nov državni svetnik je...

Igor Selan Igor Selan
23.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Potem ko ga je na volitvah v državni svet v letih 2010 in 2017 premagal, je tokrat Franc Kangler Dragu Žuri vendarle moral priznati poraz. 
Sašo Bizjak

Francu Kanglerju ni uspel tretji zaporedni naskok na mesto državnega svetnika. Po dveh zaporednih zmagah ga je na tokratnih volitvah v volilni enoti 3 vendarle porazil Drago Žura in se tako po letu 2007 še drugič uvrstil v državni svet. Volitve za državnega svetnika so bile nocoj v mariborskem Izumu, Žuri, ki so ga za državnega svetnika predlagale občine Maribor, Hoče - Slivnica in Starše, pa je svoj glas namenilo 19 od 37 elektorjev, ki so se udeležili glasovanja. Kanglerja je torej premagal za le en glas.

Kot je znano, so volitve v državni svet posredne, 22 predstavnikov lokalnih skupnosti ne izbirajo volivci, ampak elektorji. V volilni enoti 3 je 38 elektorjev, 23 elektorskih glasov ima mariborska občina, a jih je tokrat bilo prisotnih le 22, saj je mariborski podžupan Samo Peter Medved na službeni poti. Tri elektorje ima občina Hoče - Slivnica, po dva občine Duplek, Miklavž, Pesnica, Rače - Fram in Šentilj, po en elektorski glas pa pripada občinama Kungota in Starše. Kako so posamezni elektorji glasovali, ni znano, saj so volitve tajne.

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Žura bo glas Maribora v Ljubljani, Kangler poudaril pomen državnega sveta

V nagovoru pred začetkom volitev je Žura poudaril, da bo glas mariborske regije v Ljubljani, prizadeval pa si bo z zakonodajno iniciativo urediti financiranje občin: "Prav tako si bom prizadeval tudi za prenos sedeža državnega sveta v Maribor." Na drugi strani je Kangler poudaril pomen državnega sveta, ki da ni tako nepomembno politično telo, kot meni marsikdo, in da lahko državni svetnik s svojimi poznanstvi in lažjim dostopom do ministrov, poslancev in direktorjev državnih podjetij, naredi marsikaj za skupnost, ki jo predstavlja.

Kot je znano, se Kangler poteguje tudi za položaj župana Maribora, prihodnjo nedeljo se bo v drugem krogu pomeril z aktualnim županom Sašo Arsenovičem, zato je poraz na volitvah v državni svet zanj precej boleč. Po glasovanju je zato vidno razočaran zapustil Izum: "Očitno torej le ni teorije zarote, kot so nekateri vztrajno trdili," je bil njegov edini komentar, nanašal pa se je na trditve nekaterih županskih protikandidatov, ki so na soočenjih trdili, da je dosegel sporazum z Arsenovičem, čigar elektorji naj bi, v zameno za to, da bo popustil na županskih volitvah, glasovali zanj na volitvah za državnega svetnika.

Kljub zmagi je bil kratek tudi Žura: "Kar sem obljubil, sem mislil iskreno. Za našo regijo se bom v državnem svetu potegoval z vsemi močmi."

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Celotna nova sestava državnega sveta bo znana šele jutri

Medtem ko so lokalne skupnosti svojih 22 predstavnikov izbrale danes, bodo jutri preostalih 18 državnih svetnikov izbrali še predstavniki interesnih organizacij (po štiri predstavniki delodajalcev, delojemalcev ter kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev, še šest jih bodo izbrali predstavniki negospodarskih dejavnosti).

Državni svet prav veliko teže v slovenskem političnem prostoru nima, v središču pozornosti je praviloma le takrat, ko glasuje o vetu na kakšen zakon, ali pa takrat, ko pridejo iz državnega zbora ali vlade pobude, da ga je treba ukiniti. Te so znova aktualne, v ospredje jih je nazadnje postavila NSi, a je za ukinitev potrebna sprememba ustave, za to pa dvotretjinska večina v državnem zboru.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?