V občini Hoče-Slivnica bodo do junija zgradili 20 kilometrov kanalizacije

Igor Selan Igor Selan
22.03.2023 02:31
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ulice, v katerih gradijo novo kanalizacijo, bodo tudi na novo asfaltirane, preplastitve bi morale biti končane do konca avgusta
Igor Napast

Občina Hoče-Slivnica je včeraj predstavila projekt odvajanja in čiščenja odpadnih voda, v okviru katerega bodo do konca junija zgradili skoraj 20 kilometrov kanalizacije, od tega 12,7 kilometra v naseljih Radizel, Slivnica, Čreta in Hotinja vas, ter 7,1 kilometra v Spodnjih Hočah. Ob tem so v Slivnici zaradi izgradnje doma starostnikov dva kanala zgradili že prej.

Izgradnja kanalizacije in vodovoda v občini Hoče-Slivnica
Igor Napast

Zraven kanalizacije za odpadne vode v občini gradijo tudi meteorno kanalizacijo v dolžini 5,1 kilometra, sočasno pa gradijo tudi črpališča, da bodo lahko vso odpadno vodo odvedli do Centralne čistilne naprave v Dogošah. Skupaj bodo v spodnjih Hočah zgradili 38 fekalnih in 28 meteornih kanalov, v Radizelu 36 fekalnih kanalov in tri tlačne vode, izvedli bodo tudi tri hidravlične izboljšave. S projektom, ki se je začel lani, bodo dosegli okrog 98,5 odstotno priključenost objektov. Dela izvaja konzorcij, ki ga tvorijo družbe Cestno podjetje Ptuj, Komunala Slovenske gorice in Nigrad.

Občane bodo obveščali z zloženkami

Kot je povedala direktorica občinske uprave Metka Meglič, bo občino projekt stal 6,7 milijona evrov, denar zanj pa imajo zagotovljen v celoti. Prvotna ocena cene projekta je sicer znašala 5,7 milijona evrov, a se je ta zaradi podražitve energentov in vhodnih materialov podražil za milijon evrov. Projekt je tudi sofinanciran, 1,18 milijona evrov bo zanj občina prejela evropskih sredstev, 210 tisoč evrov pa bo prispevalo ministrstvo za okolje.

Polovico sofinancerskih sredstev je občina že počrpala. "V občino Hoče-Slivnica se priseljuje veliko ljudi, vse bolj zanimivi smo za številne mlade družine in druge, s tem pa naraščajo tudi potrebe po infrastrukturi, zato mora občina vsem ponuditi ustrezne pogoje za bivanje. Vsekakor bo, ko bo investicija zaključena, to zelo prispevalo k dvigu kakovosti življenja v občini," je povedala Megličeva.

O projektu bodo občane v prihodnjih dveh tednih obvestili tudi z zloženkami.

Gradijo tudi nov vodovod in asfaltirajo ceste

Projekt je občina sicer zastavila širše. Ob izgradnji kanalizacije namreč povsod tam, kjer so dotrajani, poteka tudi zamenjava vodovodnih cevovodov ter telekomunikacijskih, plinskih in elektro vodov. "Imamo namreč kar nekaj vodovodnih sistemov, ki so starejši od 40 let. Ob tem bodo vse ulice, v katerih poteka izgradnja kanalizacije, tudi na novo asfaltirane. Ta projekt teče vzporedno, zanj pa bo občina namenila še dodatnih 1,4 milijona evrov. Preplastitve bi morale biti končane do konca avgusta," je povedala Megličeva.

Direktorica občinske uprave občine Hoče-Slivnica Metka Meglič
Igor Napast

In dodala, da bo po pričakovanjih cena čiščenja odpadnih voda v občini ostala enaka, kot doslej, torej 0,41 evra za kubični meter porabljene pitne vode: "Prizadevamo pa si tudi, da bi bila celo nižja. Na Centralno čistilno napravo v Dogošah bo namreč s tem priključenih več uporabnikov. Ob tem bodo tisti, ki se bodo na sistem priključili, vse obstoječe greznice na tem območju se bodo namreč ukinile, plačevali tudi nižjo okoljsko dajatev."

Na Pohorju bi vodovod povezali v enoten sistem

Medtem na delu občine, ki sega na Pohorje, kanalizacijskih omrežij ne načrtujejo. "Pohorje je specifično, tovrstna investicija tam bi bila predraga. Razmišljamo pa, da bi za posamezne zaselke v prihodnje zgradili skupne male čistilne naprave," pojasnjuje Megličeva.

So pa za zaselke na Pohorju že pripravili projekt izgradnje vodovoda, zamenjati namreč želijo štiri vodohrane. Vse cevovode na tem območju želijo povezati tudi v en sistem, pri čemer bi morebitne viške vode speljali tudi v nižje ležeče predele občine. Projekt bi občino stal 1,5 milijona evrov, trenutno čakajo na odobritev sofinanciranja.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta