zadnje objavljene

pogledi

več
Doc. dr. Maja Pakiž, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

mnenje

več

Seja sveta UKC Maribor: Kako visoka bo izguba in kam se bodo širili?

Jana Juvan Jana Juvan
03.02.2023 09:10
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Danes je bila seja sveta UKC Maribor, na kateri so med drugim obravnavali poslovanje.
Igor Napast

Končno letno poročilo UKC Maribor za 2022 bo znano konec februarja, ko je zakonski rok za oddajo tega poročila na ministrstvo. So pa na željo sveta zavoda v vodstvu bolnišnice pripravili ocene poslovanja. Te so štiri in se gibljejo med desetmilijonskim plusom in petmilijonskim minusom. A vodstvu se zdi najverjetnejša tista, ki predvideva 2,7 milijona evrov presežka odhodkov nad prihodki. Celotni odhodki UKC so lani znašali dobrih 307 milijonov evrov.

Razlike v ocenah so velike zaradi zunanjih okoliščin, pojasnjuje direktor UKC Anton Crnjac. Glavni razlog za minus vidi v visokih stroških energentov, ki so se ob primerljivi porabi povečali za pet milijonov glede na prejšnja leta, pa tudi v podfinanciranju UKC Maribor pri najtežjih in najdražjih bolnikih, tako imenovanem terciarju 2. Tega naj bi bilo za slabih šest milijonov evrov. Gre za posege in preglede, ki so jih opravili, a zanje niso prejeli plačila. Imajo pa zagotovilo, da bodo terciar 2 dobili plačan v letu 2023.

Čeprav so ob nastopu mandata junija lani računali, da bo poslovanje bolnišnice do konca leta izravnano, je Aleš Šabeder, predsednik sveta zavoda, zadovoljen z doseženim. Zagotavlja, da ima vodstvo UKC njegovo podporo tudi v prihodnje.

O širitvi na območje Pekarne

Pomembna točka današnje seje sveta zavoda je bila tudi seznanitev z možnimi prostorskimi širitvami UKC Maribor. Kot smo že poročali, je obrambno ministrstvo zdravstvenemu resorju v neposredni bližini psihiatrije UKC Maribor odstopilo svoje ozemlje, kjer so skladišča Rdečega križa. Tam načrtujejo novo nevrološko kliniko, kjer bi svojo etažo dobil tudi oddelek za pedopsihiatrijo, ki se sooča s hudo prostorsko stisko na svojem hospitalnem delu (montažni objekt, ki po novem stoji na dvorišču pediatrije, je namenjen le ambulantni pedopsihiatriji). Direktor še nima ocene te investicije, napoveduje jo za "prihodnje generacije". Prav tako še ne želi razkrivati, kakšne načrte imajo z zemljiščem, ki ga nameravajo skupaj z mariborsko medicinsko fakulteto za okoli štiri milijone evrov odkupiti od podjetja Hofer. Ta zemljišča bi bila za njih pomembna tudi zato, ker bi jih lahko povezali s podzemnimi hodniki, ki se raztezajo od fakultete ob reki Dravi do psihiatričnega oddelka tik ob železniški progi. Idej in želja za širitev oddelkov imajo veliko, nekdaj so imeli že načrt, ki je bil vreden več kot 120 milijonov evrov. A ta naj zdaj naj ne bi bil več realen, prioritete so drugačne, a jih morajo najprej predebatirati s stroko, je dejal Crnjac.

Igor Napast

Potrebe po dodatnih prostorih imajo tudi na medicinski fakulteti. Kot je na seji povedal dekan Iztok Takač, imajo po 20 letih na fakulteti vpisanih 176 študentov, njihova stavba pa je bila zgrajena za sto študentov. Takač je tudi povedal, da jih še naprej zanima območje Pekarne za potrebe študijev dentalne medicine in farmacije, ki ju želijo uvesti. Spomniti velja, da je Pekarni javno podporo izrazila kulturna ministrica.

Čakanje neizogibno tudi v prihodnje

Na seji so se znova seznanili s stanjem čakalnih dob. Čeprav so v primerjavi z 2021 realizacijo vseh programov v UKC povečali za 8,5 odstotka, je bil priliv pacientov lani višji kot leta 2021 za devet odstotkov. Tako je ob koncu preteklega leta pri njih čakalo 15 odstotkov več pacientov kot ob koncu leta 2021 – to je 128.350 ljudi. Od teh jih kar 41 odstotkov čaka preko dopustne čakalne dobe. Na programih ortopedije in nevrokirurgije, kjer se izvajajo operacije popoldan po programu skrajševanja čakalnih dob, pa so realizacijo povečali za 35 odstotkov. Lani so imeli v UKC tri nadzore inšpektorata nad čakalnimi seznami. "Vsa neskladja smo odpravili," zagotavljajo.

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?