S Partizanske ceste v Mariboru odhaja še lekarna

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
27.05.2023 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prihodnje leto bo vrata zaprla lekarna na Partizanski cesti. Odprla se bo nova lekarna v novozgrajeni Zdravstveni postaji Magdalena. 
Igor Napast

Potem ko je Partizansko cesto zapustila Modna hiša in poslovalnica Pošte, se bo tam zaprla še lekarna Pri gradu. To ne bo le izguba za ponudbo ulice, pač pa tudi za paciente osrednjega mariborskega Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca, ki bodo imeli poslej najbližjo lekarno v centru na Gosposki ali na drugem koncu Partizanske, v neposredni bližini glavne železniške postaje.

V Mariborskih lekarnah poudarjajo, da ne gre za zaprtje, pač pa preselitev lekarne, in sicer v novo zdravstveno postajo Magdalena na Jezdarski ulici, ko bo ta izgrajena. "Ni naš namen zapirati lekarn, saj od leta 2007, ko je bila zaprta lekarna Glavni trg, ko je vlogo dežurne lekarne prevzela lekarna Tabor, nismo zaprli nobene lekarne, ne v Mariboru, ne kjerkoli drugje. Je pa zaradi lekarniške zakonodaje, ki določa mrežo lekarn, in s tem število delujočih lekarn na število prebivalcev na urbanem območju, ta selitev nujna," so sporočili. Direktor podjetja, Albin Turk pa je dodatno pojasnil, da zakon o lekarniški oskrbi v mestih odmerja eno lekarno na šest tisoč prebivalcev, v Mariboru je tako lahko 21 lekarn, od tega jih imajo šest v rokah koncesionarji, 15 pa Mariborske lekarne. Z umestitvijo poslovalnice v novo zdravstveno postajo bodo tako primorani ukiniti eno enoto. Za enoto na Partizanski so se odločili, ker bosta lahko oskrbo pacientov iz osrednjega zdravstvenega doma prevzeli zgoraj omenjeni lekarni Center in Melje, ki sta od zdravstvenega doma "oddaljeni približno toliko kot lekarna Pri gradu".

Gradnja nove zdravstvene postaje Magdalena na mestu sedanje na robu Magdalenskega parka.
Igor Napast

Edini minus lekarne na Partizanski je težava z dostopom, saj do nje zaradi stopnic ne morejo invalidi in mame z vozički, je izpostavil Turk, sicer pa, da ta lekarna dobro dela in da jo bodo poslovno pogrešali. "Je pa potrebno in logično lekarno imeti v zdravstveni postaji. Najlažje je, da je bolni pacient, ki pride k zdravniku, tam oskrbljen tudi z zdravili," je dejal.

Medtem v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca pravijo, da gre za poslovno odločitev Mariborskih lekarn, na katero ne morejo vplivati. "Zagotovo pa pacienti, ki imajo zdaj dostop do lekarne v neposredni bližini, ne bodo zadovoljni," je selitev komentiral Aleksander Jus, tamkajšnji pomočnik direktorja za zdravstveno nego.

Tako so si arhitekti zamislili novo zdravstveno postajo, kjer bo tudi lekarna. 
David Mišič U.d.i.a., Styria Arhitektura D.o.o
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta