zadnje objavljene

pogledi

več
Janis Varufakis, nekdanji grški finančni minister in profesor ekonomije na Univerzi v Atenah, Project Syndicate

mnenje

več

Aktualno

(MB-TEDEN) Finale

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kdo bo naslednji župan Maribora? Franc Kangler ali Saša Arsenovič?
Andrej Petelinšek

Lista kolesarjev in pešcev je bila v prejšnjem mandatu ena najbolj aktivnih političnih skupin v mestu, na lokalnih volitvah je nastopila skupaj z Vesno, "edino resnično zeleno stranko v naši državi", in stavo na politiko od spodaj navzgor. Socialni demokrati so tradicionalna stranka z izkušnjo vodenja drugega največjega mesta v državi, ki je tokrat z županskim kandidatom Boštjanom Klunom napovedala politiko bližje ljudem. Socialno področje, reševanje stanovanjske problematike in združevanje Maribora je napovedal Vladimir Šega, županski kandidat Levice, stranke, ki se zavzema za dostojno delo, postavitev kulture v središče družbe, stanovanja za vse, učinkovit in cenovno dostopen javni potniški promet, boj proti revščini ... In izplen vseh treh strank na lokalnih volitvah v Mariboru? Skupaj so dobile 4592 glasov ali pet mestnih svetnikov. Za primerjavo: samo Gibanje Svoboda, ki je nastalo "včeraj", je dobilo 7257 glasov in enajst mandatov v mestnem svetu. Kaj je s to sliko narobe?

Dokler bodo sorodne stranke v mestu obdelovale zgolj svoj vrtiček, pa še to bolj poredko in ljubiteljsko, ne bi smeli biti presenečeni, če je vsaka štiri leta pridelek bolj skromen. Da se iz volilnih sporočil spet niso nič naučili, kažejo zadovoljni odzivi nad rezultati, ob katerih bi se v bistvu morali prižgati alarmi. Resna analiza, iskrena samokritika in poglobljeno preizpraševanje, ali je takšen način delovanja skladen z ambicijami in potencialom teh političnih gibanj, bi morali biti zgolj temelji za preboj iz negativne spirale, v katero so se ujeli. Da bi bili lahko povezani močnejši, kaže tudi primer bolečega poraza županskega kandidata Gibanja Svoboda Vojka Flisa - če bi nastopil kot skupni kandidat GS in SD, bi bilo morda to ravno dovolj za uvrstitev v drugi krog, kjer bi imel proti Arsenoviču povsem resne možnosti.

Maribor je premajhen za 15 županskih kandidatov in 17 strank in list za mestni svet. Pred štirimi leti se je za županski stolček potegovalo celo 18 kandidatov in za mestni svet skoraj neverjetnih 26 strank in list. Jih znate našteti ... pet? Tukaj ne gre za praznik demokracije, ampak za podcenjevanje volivcev, ki jim skušaš po treh letih in enajstih mesecih neaktivnosti prodati rešitelja mesta, za katerega še slišali niso.

V množični, a ne preveč resni konkurenci zato ni nobeno presenečenje, da sta se v finale županske tekme prebila aktualni župan Saša Arsenovič in nekdanji župan Franc Kangler. Če v volilni kampanji doslej med njima ni bilo zaznati posebnih napetosti ali očitkov, lahko v zadnjem tednu pričakujemo, da bosta snela rokavice. Na soočenju v pohorski gondoli, kjer sta brez novinarskega vodenja sama izbirala teme in vodila pogovor, je precej bolj napadal Arsenovič, kar je po svoje logično, saj mora v vlogi favorita spomniti volivce, da bodo oddali glas za njega ali vsaj proti Kanglerju. Temu so politične delnice še nekoliko padle po še enem bolečem porazu na volitvah, tokrat v državni svet, zato bo v finišu moral pokazati bistveno več od plehkih plakatov "Medtem ko se zdaj samo center mesta glanca, bo ZA VSE Mariborčane poskrbel FRANCA."

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?