Lista kolesarjev in pešcev: Glavni namen dragih raziskav je lepšanje javne podobe župana

PA
26.09.2024 13:58

Lista kolesarjev in pešcev se je odzvala na napovedano predstavitev rezultatov raziskave Ninamedie na mestnem svetu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Listi kolesarjev in pešcev raziskave javnega mnenja ne morejo jemati kot objektivne in neodvisne, ampak predvsem kot interno raziskavo županovega kabineta.
Andrej Petelinšek

Lista kolesarjev in pešcev, ki jo v mestnem svetu zastopata Josip Rotar in Tjaša Gojkovič, se je odzvala na napovedano predstavitev rezultatov raziskave Ninamedie na mestnem svetu. Poročali smo, da se je župan Saša Arsenovič nekoliko nepričakovano odločil, da mestni svet seznani z raziskavo Ninamedie, ki je po naročilu občine merila zadovoljstvo občanov po posameznih mestnih četrteh in krajevnih skupnosti. Nepričakovano zato, ker je Ninamedia raziskavo izvedla že novembra lani, občina pa je javnost z njo seznanila marca letos. Raziskava je stala 11.956 evrov.

Raziskava: Koliko Mariborčanov bi na lokalnih volitvah znova glasovalo za Arsenoviča?

V Listi kolesarjev in pešcev želijo opozoriti na zgrešenost pristopa, ki ga občinska uprava kaže pri obravnavi raziskav o zadovoljstvu občanov: "Namesto da bi se v ospredje postavile dejanske potrebe prebivalk in prebivalcev Maribora, se naročajo drage raziskave, katerih glavni namen je izboljšanje javne podobe župana. Takšen način delovanja ni zgolj zavajajoč, temveč škodljiv za občane, saj odraža preusmerjanje pozornosti od ključnih izzivov, s katerimi se prebivalci soočajo. Predlagamo, da se merjenje zadovoljstva občanov začne izvajati redno kot del poslovne politike Javnega holdinga Maribor in da se pri vseh javnih storitvah uvede merljive kazalnike, s katerimi se redno seznanja mestni svet."

Blamaža s komunalnim prispevkom v Mariboru: Kako je občina pozabila nanj in kdo ga bo plačal še za nazaj?

Javni holding Maribor igra ključno vlogo pri zagotavljanju javnih storitev, vendar v svojem poslovanju ne uporablja kazalnikov zadovoljstva uporabnikov, izpostavljajo v Listi kolesarjev in pešcev in to je po njihovem mnenju velika pomanjkljivost: "V Ljubljani in Gradcu se tovrstni kazalniki redno spremljajo, kar omogoča boljše prilagajanje storitev potrebam občanov in zagotavljanje večje transparentnosti. Uvedba rednega merjenja zadovoljstva uporabnikov v Mariboru bi bistveno pripomogla k izboljšanju storitev, ki jih mestna podjetja zagotavljajo občanom. S tem bi se kakovost izvedenih storitev postavilo na prvo mesto med prioritetami javnega holdinga, katerim bi bil zavezan tudi nadzorni svet, ki bi nagrade za svoje delo lahko prejel samo ob izpolnjevanju omenjenih kazalnikov.​"

Listo kolesarjev in pešcev v mestnem svetu zastopata Tjaša Gojkovič in Josip Rotar.
Andrej Petelinšek

(GREMA NA KAFE) Je Mariborčan oslepel zaradi predolgih čakalnih vrst?

Lanska raziskava Ninamedie ponuja pomembne vpoglede v zadovoljstvo občanov, vendar je interpretacija rezultatov s strani župana osredotočena predvsem na infrastrukturne dosežke, menijo v Listi kolesarjev in pešcev. "Čeprav so to nedvomno pomembni projekti, bi bilo treba večjo pozornost nameniti tudi drugim vidikom kakovosti bivanja, ki so jih občani izpostavili, kot so kakovost javnih storitev, infrastruktura v četrtnih skupnostih ipd. Ob tem se zdi, da se rezultati raziskave uporabljajo predvsem za lepšanje županove javne podobe, namesto da bi se v ospredje postavile celovite rešitve za ključne izzive, s katerimi se prebivalci vsakodnevno soočajo. Tako te raziskave javnega mnenja ne moremo jemati kot objektivne in neodvisne, ampak predvsem kot interno raziskavo županovega kabineta,​" so še zapisali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta