Kakšni bodo novi laboratoriji na Teznu: Na mizi sta dve arhitekturni rešitvi

Nina Ambrož Nina Ambrož
14.02.2023 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvonagrajeni elaborat
Zaps

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), ki ima sedež v Prvomajski ulici v Mariboru, se že dlje časa sooča s prostorsko stisko. V isti stavbi na Teznu je tudi mariborska enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Zato osrednji in največji slovenski javnozdravstveni laboratorij načrtuje selitev v nove prostore - v trinadstropno stavbo s 40 parkirnimi mesti v podzemni garaži in desetimi zunanjimi parkirnimi mesti, ki jo bodo postavili povsem blizu, čez cesto.

Strokovno najprimernejšo arhitekturno-urbanistično rešitev za sodobni in racionalno zgrajeni objekt na vogalu Ptujske ceste in Janševe ulice, ki bo najbolje umeščen v okolje in bo imel ustrezno funkcionalno in oblikovno podobo, so iskali z javnim natečajem v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije. Na mizi imajo arhitekturne rešitve, natečaj je zaključen.

Dve nagrajeni rešitvi in pogajanja

NLZOH, katerega v.d. generalnega direktorja je Emil Žerjav, v.d. strokovne direktorice pa Vesna Viher Hrženjak, zdaj z arhitekti začenja pogajanja za izdelavo projektne dokumentacije. Odločali se bodo med dvema nagrajencema.

Drugonagrajena zamisel
Zaps

Prvonagrajeni elaborat Katušić Kocbek Arhitektov (Davor Katušić, Jana Kocbek, Antonija Anđelić) s sodelavci je prepričal s funkcionalno in inovativno zasnovanim objektom, ki temelji na fleksibilnosti in omogoča kasnejše tlorisne prilagoditve. Glavni vhod je v pritličju, orientiran je proti Ptujski cesti, pred njim je zamišljen linijski trg z drevesi. V prvem in drugem nadstropju so predvideni laboratoriji, v tretjem nadstropju pisarne. Tretja etaža je nadgrajena z odprtim atrijem z zazelenitvijo ali strešnim parkom. Podobo objekta zaznamuje "plastenje fasadnega oboda". Steklena fasada z vertikalnimi tekstilnimi senčili ustvarja "zanimiv ritem, lahkotno in vizualno razgrajeno veduto v prostoru", je zapisala ocenjevalna komisija.

Zaps

Drugonagrajena zamisel (Tomaž Krušec, Lena Krušec, Kristjan Nemec, Lenart Piano, Timotej Resnik, Vid Kurinčič in sodelavci) je prav tako inovativna, racionalna in izčiščena, zaradi "lepo kadriranega prostorskega učinka prispeva k ugodni mikroklimi in dobremu počutju zaposlenih ter obiskovalcev", menijo ocenjevalci. Stavba je razčlenjena na štiri lamele, zaradi česar je "zaklenjena" za nadaljnje tlorisne predelave in manj fleksibilna. Osrednji, kaskadno oblikovan atrij poteka čez vse etaže in artikulira glavni vhod, ki je predviden z Janševe ulice in je preko trga z drevoredom povezan z obstoječo stavbo NLZOH. Obešena aluminijasta fasada s parapeti ščiti pred soncem, hrupom in pogledi z ulice, vendar "je pojavnost objekta stroga, težka in navzven izredno zaprta", so utemeljili.

Prvi avtorji so ponudili, da naredijo projektno dokumentacijo za 1,4 milijona evrov, drugi za milijon.

Začetek gradnje prihodnje leto

Ocenjena vrednost investicije za novo stavbo (brez laboratorijske opreme) je deset milijonov evrov. Del denarja je ministrstvo za zdravje že zagotovilo, zatrjuje Eva Pungartnik iz piar službe NLZOH. Hiša s skoraj 6000 kvadratnimi metri bruto površine bo zrasla na območju 2356 kvadratnih metrov, kjer je zdaj nepozidana trata s parkiriščem. Parcele so kupili leta 2021 za 660.000 evrov od Poslovne hiše Ptujska, ki jo lastniško obvladuje avstrijsko podjetje AM PS Immobilienverwaltungs. Pungartnikova ob tem poudarja, "kako pomembno je, da je parcela v neposredni soseščini sedanje stavbe. Stavbi bo ločevala Janševa ulica. S tem bo NLZOH deloval skoraj, kot da bi bil v eni zgradbi. Del infrastrukture bo skupen."

Največji slovenski javnozdravstveni laboratorij bo na vogalu Ptujske ceste in Janševe ulice, nasproti sedanje stavbe, dobil nov objekt.
Sašo Bizjak

Do selitve je še dolga pot. Novogradnja bo presegala dovoljen faktor izrabe zemljišča. To bodo v občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN), ki ga za NLZOH pripravlja Urbis, obravnavali tudi mestni svetniki. Javna razgrnitev OPPN bo od 17. do 31. marca, je mogoče razbrati iz javno objavljenih gradiv. "Po izdelavi dokumentacije bomo vztrajali na pridobitvi gradbenega dovoljenja. Šteli bomo za uspeh, če bomo vlogo podali konec leta in pridobili gradbeno dovoljenje, ki je potrebno za začetek gradnje v letu 2024," napoveduje Pungartnikova. Pričakujejo, da bodo mikrobiološki laboratoriji pričeli delati v novi zgradbi v dveh letih po začetku gradnje, torej leta 2026.

Poleg izboljšanja razmer za delo in raziskovanje je z novo investicijo predvideno povečanje števila zaposlenih za največ 20. NLZOH oziroma njegov predhodnik Zavod za zdravstveno varstvo Maribor je v Prvomajski ulici v zgradbi nekdanje, ukinjene občine Tezno že od sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Pravijo, da je funkcionalno zastarela in energetsko neučinkovita, a jo zdaj obnavljajo. Tam bodo po novogradnji ostali kemijski laboratorij, center za okolje in zdravje, ki spadata pod NLZOH, ter NIJZ.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta