Aktualno

Kako invalid zaradi okvare dvigala v bloku ni mogel do stanovanja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dvigala so nujno potrebna za invalide, starejše in bolnike, ki sami hoje po stopnicah ne zmorejo.
Andrej Petelinšek

V enem od blokov v Mariboru se je pokvarilo dvigalo. Invalid, ki živi v četrtem nadstropju bloka, je zato ob pol desetih zvečer, ko se je pripeljal domov, ostal pred blokom, saj ni mogel do svojega stanovanja. Še iz dvigala (to se je namreč najprej ustavilo v drugem nadstropju) je poklical na gumb na pomoč; nato se je dvigalo na srečo spustilo do kleti, da ga je lahko zapustil. Na SOS-klic se je odzval varnostnik - ta seveda ni mogel pomagati. Zato je poklical 112 v upanju, da bi ga gasilci ali pa reševalci - upal je, pravi, da imajo "gosenice" - lahko spravili v stanovanje, a mu je glas na drugi strani žice dejal, da nimajo nič s tem, da pa ga bo prevezal in tudi druga sogovornica se ni odzvala, kot si je želel. Invalid je nato prespal pri svojcu. "A kaj, če ga ne bi bilo doma ali pa bi živel v bloku, kjer ni dvigala?" se sprašuje.

Goseničarja nimajo niti gasilci niti reševalci

Vodja 112 Dejan Kosi razlaga nekoliko drugače: "Gospod je zahteval, da naj pridejo gasilci dvigalo popravit in operater mu je pojasnil, da gasilci niso za to in da mora poklicati upravnika ali skrbnika dvigala. Potem je zahteval gasilsko lestev. V nobenem trenutku ni nakazal, da je življenjsko ogrožen. Operater ga je kljub temu prevezal k dežurni dispečerki za nujno medicinsko pomoč, kjer je zahteval goseničarja, vendar tega nimajo niti gasilci niti reševalci." H gasilcem, ki bi lahko invalida fizično odnesli do stanovanja, ga niso prevezali, ker ni bil življenjsko ogrožen. "V primeru življenjsko ogrožujočih stanj in če prevoz zahteva nujna medicinska pomoč zaradi pregleda oziroma obiska zdravnika, pa se takoj pokliče gasilce," pravi Kosi.

Tomaž Ranc

Zgodba se je sicer naslednji dan ugodno razpletla: dvigalo so serviserji usposobili že dopoldne.

Štiri leta ni šla iz stanovanja

"S podobnimi izkušnjami se srečujejo tudi naši člani. V takšnih in podobnih primerih se praviloma vsi obrnemo na svoje domače - druge rešitve ni. Moj prijatelj, ki živi v osmem nadstropju, prespi pri meni, kadar je dvigalo tam v okvari. Zato našim članom vedno svetujemo, da ko se selijo, naj se odločijo za stanovanje v pritličju, kjer je mogoč neoviran dostop do stanovanja," pravi predsednik Društva paraplegikov Podravja Boris Klep. Ne le pokvarjena dvigala, še večji problem so bloki brez dvigala. "Ena naša članica skoraj štiri leta ni šla iz stanovanja, s tem, da je imela majhnega otroka. No, potem se je preselila v stanovanje, kjer ima neoviran dostop. Tudi sam sem se moral, ko sem se poškodoval in pristal na vozičku, zaradi tega za pol leta preseliti k staršem. Ti živijo v petem nadstropju bloka. Ko se je dvigalo pokvarilo, so me morali, ker sem zaposlen, nositi po stopnicah - največkrat brat in oče -, da sem lahko šel v službo," pravi Klep.

Ob tem dodaja, da se je tega, kako invalida na vozičku nesti po stopnicah, treba naučiti; kot tudi tega, kako lahko invalid pri tem sam pomaga. "Na Švedskem, v Švici, Nemčiji v rehabilitacijskih centrih invalide učijo tudi vožnje po stopnicah gor in dol in še drugo, na primer oblačenja na vozičku, kar pri nas ne," še razlaga Klep.

Velikokrat že nesli invalida po stopnicah

V pomoč pri premagovanju stopnic so lahko gosenice oziroma goseničar (stopniščni vzpenjalnik), ki ga je zahteval (in pričakoval, da ga gasilci imajo) zgoraj omenjeni invalid. Te stanejo, pove Klep, okoli pet tisoč evrov. Pa bi bilo prav, da bi kakšne imeli gasilci? "Ja, predlog je primeren," se strinja Klep.

Gasilci za primer z začetka zgodbe, kot rečeno, niso niti vedeli. Aleš Ciringer, direktor Gasilske brigade Maribor, pravi, da so že velikokrat nesli invalida v stanovanje oziroma iz njega, to naredijo fizično. Tako imenovanih gosenic nimajo oziroma zanje niti ne ve.

Goseničar oziroma stopniščni vzpenjalnik pa bi nedvomno sodil k opremi gasilcev. Olajšal bi jim delo. Najbrž ne le v primerih, ko so stopnice nepremagljiva ovira za invalida. Do svojega stanovanja, če je to v višjih nadstropjih, namreč v primeru okvare dvigala (oziroma v bloku, ki dvigala nima) ne morejo niti težki bolniki in mnogi starejši, ki hoje po stopnicah ne zmorejo več.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?