zadnje objavljene

pogledi

več
Doc. dr. Maja Pakiž, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

mnenje

več

Kako bo dvig minimalne plače vplival na javna podjetja v mariborskem holdingu: V Nigradu bodo plače zvišali vsem

Igor Selan Igor Selan
02.02.2023 05:05
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Snagi je največ zaposlenih z minimalno plačo.
Igor Napast

Minimalna plača se je v Sloveniji, kot je znano, s 778 evrov neto (1074 evrov bruto) s 1. januarjem povečala na 878 evrov neto (1203 evre bruto), dvignila se je torej za okroglih 100 evrov neto, kar je najvišji skok v zadnjem desetletju. V Sloveniji minimalno plačo prejema okrog sedem odstotkov zaposlenih, natančno tolikšen delež jo zasluži tudi v mariborskih občinskih podjetjih, združenih v Javni holding Maribor. Skupno podjetja v holdingu trenutno zaposlujejo 1148 ljudi, pri čemer ima največ zaposlenih Marprom (297), sledita Nigrad (236) in Snaga (234), več kot sto jih dela še v Mariborskem vodovodu (142), medtem ko je v holdingu zaposlenih 95 ljudi, v Športu Maribor 57 in Energetiki 46, najmanj pa jih zaposluje Pogrebno podjetje, tam dela 41 zaposlenih. Medtem ko v treh družbah, holdingu, Energetiki in Marpromu, nimajo zaposlenih z minimalno plačo, pa je teh največ v Snagi (32), sledijo Nigrad (28), Šport Maribor (11), Mariborski vodovod (7) in Pogrebno podjetje (3), skupno torej v holdingu minimalno plačo prejema 81 zaposlenih.

Snaga bo zvišala plače za 7,5 odstotka

Iz predstavljenih številk je razvidno, da dvig minimalne plače v večini podjetij ne bo bistveno vplival na maso plač. Še več, kot sporočajo iz holdinga, bo dvig minimalne plače imel neposreden vpliv zgolj v Nigradu, ki ima plačni model neposredno vezan na minimalno plačo, kar pomeni, da bodo vsem zaposlenim zvišali plačo za enak znesek. "Glede na znano izhodišče o prejemnikih minimalne plače in njen dvig se bo strošek osnovnih plač v Nigradu iz tega naslova povečal za okrog 31 tisoč evrov mesečno. V preostalih podjetjih plačni modeli niso v neposredni zvezi z gibanjem minimalne plače," sporočajo iz holdinga. Neposredno bo sicer dvig minimalne plače v Nigradu maso plač dodatno obremenil za okrog 3680 evrov mesečno, preostalih 27.300 evrov pa gre na račun dviga vseh ostalih 208 plač za enak bruto znesek.

Sašo Bizjak

Neuradno pa smo izvedeli, da naj bi v Snagi, ne le zaradi dviga minimalne plače, ampak predvsem zaradi inflacije, letos načrtovali zvišanje plač vseh zaposlenih, predvidoma za 7,5 odstotka. Če plač v Snagi ne bi prilagodili, bi namreč v podjetju imeli že več kot 50 zaposlenih, katerim bi bilo treba doplačevati do minimalne plače. Dvig plač naj bi v Snagi predvideli že v letnem planu za letos.

Največ v Marpromu

Dvig minimalne plače naj ne bi imel vpliva na cene storitev občinskih podjetij, kot zagotavljajo v holdingu, bodo podjetja zvišanje plač skušala pokriti z notranjimi rezervami in ne s podražitvami. Skupno podjetja v holdingu za plače namenijo 2,16 milijona evrov mesečno. Največ zanje porabijo v Marpromu, njihov povprečni lanski mesečni strošek plač je znašal 508 tisoč evrov, sledijo Nigrad (420 tisoč evrov), Snaga (394 tisoč evrov), Mariborski vodovod (293 tisoč evrov), holding (244 tisoč evrov), Energetika (128 tisoč evrov), Šport Maribor (92 tisoč evrov), in Pogrebno podjetje (83 tisoč evrov).

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?