(KADROVANJE) Kako je direktor Marproma in Mestnih nepremičnin postal še prokurist v Športu Maribor

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
18.03.2023 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ranko Šmigoc je Marprom prevzel 1. aprila lani iz rok Bernarda Majheniča.
Igor Napast

Javni holding Maribor je 1. marca direktorja Marproma in Mestnih nepremičnin Ranka Šmigoca imenoval še za prokurista v podjetju Šport Maribor. "Šmigoc je kot direktor podjetja Marprom že doslej sodeloval v procesu oddelitve dejavnosti Pohorja na Šport Maribor, zato ga zelo dobro pozna, ob tem pa želi JHMB pri oddelitvi zagotoviti kontinuiteto aktivnosti in tesno medsebojno sodelovanje obeh podjetij," so kadrovsko potezo na kratko pojasnili v holdingu, ki ga vodi Andrej Rihter.

Pod holding tudi Mestne nepremičnine

Kot je znano, se 31. marca prekine pogodba z direktorjem Športa Boštjanom Tancerjem, ki je odstop s položaja zaradi osebnih razlogov napovedal že v začetku leta. A kljub temu še vedno ni znano, kdo bo Šport vodil od 1. aprila. "V tem trenutku strateško razmišljamo, kaj bi bila najboljša rešitev za podjetje, in prepričan sem, da jo bomo tudi našli," nam je povedal predsednik nadzornega odbora Športa Matjaž Štandeker. Možnosti je več: ali bodo direktorja izbrali z neposrednim vabilom ali z razpisom (ta možnost je glede na kratek rok do konca meseca še najmanj verjetna), ali pa bodo znotraj podjetja nekoga začasno imenovali za direktorja. Vsekakor kakšnega eksperimenta štiri mesece pred Olimpijskim festivalom evropske mladine, v katerega je Šport močno vpet, ni pričakovati.

Kako je razdeljeno delo Šmigoca med tri podjetja, v holdingu ne odgovarjajo. Smo pa neuradno izvedeli, da s priključitvijo Mestnih nepremičnin k Javnemu holdingu Maribor Šmigoc v tem podjetju najbrž ne bi bil več direktor. Predsednik nadzornega sveta Mestnih nepremičnin Gorazd Škrabar nam je dejal, da na naslednji seji v sredo nimajo nobene kadrovske točke, kar pa ne pomeni, da se to do tedaj ne bo spremenilo. ​Šmigoc v telefonskem pogovoru o teh načrtih ni želel razpravljati, nam je pa povedal, da je vlogo poslovnega pooblaščenca (prokurist ne deluje kot poslovodja) sprejel predvsem zaradi projekta prenosa koncesije za upravljanje pohorskih žičnic in smučišč z Marproma na Šport, ki traja že dve leti.

Ranko Šmigoc
Igor Napast

Glede gondole možni tudi skrajni ukrepi

Bolj zgovoren je bil Šmigoc o posledicah nepotrditve višjih cen za pohorsko vzpenjačo in avtobusne prevoze, kar je opozicija dosegla na četrtkovi seji mestnega sveta. "Vzdržnost poslovanja žičnic in Marproma je na limitu. Stroški so se nam enormno povečali in se sprašujem, kako je možno, da nekateri ne razumejo ekonomskih kazalnikov. Če ne bo denarja za pokritje teh stroškov, ne izključujem tudi bolj skrajnih ukrepov, kot so redukcije gondole ali odpoved koncesijske pogodbe," razmišlja Šmigoc. Če bo višje stroške namesto uporabnikov pokril proračun, to pomeni, da je samo za gondolo in avtobusne prevoze v njem treba najti 1,5 milijona evrov.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?