(IZ ŠTAJERCA) Razvijajo aplikacijo, ki bo v pomoč pri samozdravljenju: "Kamor gredo misli, gre energija."

Branka Bezjak Branka Bezjak
30.03.2023 03:35
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Metoda je v bistvu preprosta, a vseeno terja veliko vaje.

Za boljše rezultate jo uporabljajo športniki, poslovneži si predstavljajo uspehe v poslu, manj znano pa je, da si z vizualizacijo lahko pomagamo tudi pri težavah z zdravjem, pri poškodbah. Na tem področju orje ledino ekipa iz Maribora. Po ideji refleksoterapevtke Sabine Bračič so razvili program Zdrave oči, ki je na voljo preko spleta, v nastajanju je še aplikacija, ki jo bo mogoče naložiti na telefon in vizualizacijo izvajati kjerkoli. "Metoda je v bistvu zelo preprosta. Sedeš, se umiriš in si z mislimi prikličeš zelo jasne slike, kako se telo zdravi, kako se celice obnavljajo ... Lahko bi rekli, da je to oblika meditacije, le da moramo biti pri tem stoodstotno prisotni. Obenem je zato to trening koncentracije, da se toliko časa fokusiraš na eno področje," razlaga Sabina Bračič, ki že vrsto let dopolnjuje svoj nabor znanj, se spoznava z različnimi tehnikami, s katerimi pomaga svojim strankam pri najrazličnejših težavah (od bolečin do hormonskega neravnovesja). Vizualizacijo že leta uporablja tudi sama na različnih področjih, prav tako pri individualnem delu s strankami.

Tudi trening koncentracije

V obdobju omejitev zaradi koronavirusa, ko neposredni, fizični stiki niso mogoči, se ji je porodila zamisel, kako to še bolj razširiti oziroma uporabljati. "Z mojimi siceršnjimi terapijami strankam takrat nisem mogla pomagati. Zato sem svetovala, da si pri zdravljenju telesa pomagajo z vizualizacijo. Napisala sem navodila oziroma naredila posnetek, da so stranke to delale doma. Če veš, kaj in kako moraš to delati, ne potrebuješ vodenja, toda težava je ravno v tem, da težko ohranjaš koncentracijo, fokus na enem mestu. Nato sem začela razmišljati, da bi lahko to naredili za vse, da bi lahko to vsak kjerkoli uporabljal," opisuje snovanje programa pomoči z vizualizacijo, ki jo je po pogovorih z ekipo vodilo do Tovarne podjemov, v tamkajšnji podjetniški inkubator. "Strokovnjaki z različnih področij so o tem podali mnenja. Toda kmalu sem ugotovila, da je za to potrebna ekipa, da ne morem vsega sama. V Tovarni podjemov se jim je zdela ideja zelo zanimiva, pomagali so nam pri prijavi na razpis, iz katerega smo nato dobili denar za razvoj aplikacije. Do jeseni je rok, da jo dokončamo. Vsaj prvo verzijo, nato se bo zadeva seveda nadgrajevala."

Uporablja najrazličnejše tehnike pri terapijah. 

Poskusna skupina imela dobre rezultate

Že januarja letos je zaživel omenjeni program Zdrave oči. "To je nekoliko drugačna oblika, kakor bo pri aplikaciji. Z njim smo se za zdaj usmerili v zdravljenje oči, veliko ljudi ima namreč tovrstne težave. V tem trimesečnem programu uporabniki sami 20 minut na dan delajo vodene vizualizacije. Ob tem so tudi srečanja preko zooma pa tudi individualna srečanja, kjer sem na voljo za odgovore na vsa vprašanja. Posamezniki vsak dan dobivajo motivacijska sporočila, po eni strani, da ne obupajo, da vztrajajo, po drugi so sporočila tudi izobraževalna. O tem, kako telo deluje, kako se zdravi," opisuje avtorica programa.

Sabina Bračič

Zadevo so pred tem preizkusili na skupini ljudi. Izbrali so 60 posameznikov, ki so imeli težave z očmi. Polovica jih je delala vizualizacijo za samozdravljenje, preostali so 20 minut na dan poslušali sproščujočo glasbo. Nekateri sicer niso vztrajali do konca, je pa 92 odstotkov od 48 oseb, kolikor jih je opravilo celoten program, poročalo o pozitivni spremembi na področju zdravja oči. Tisti, ki so samo poslušali glasbo, so v 40 odstotkih prav tako opazili izboljšanje očesnega zdravja. Vsi pa so poročali o boljšem psihofizičnem počutju. "Izboljšali so se njihovi medosebni odnosi, boljše so spali. Torej ima zadeva tudi koristne 'stranske učinke' na telo, je metoda, s katero si ne moreš škoditi," še razlaga Sabina Bračič.

V podjetju Visualize, ki so ga ustanovili ob razvijanju ideje v Tovarni podjemov, so štirje. Poleg Bračičeve, ki skrbi za vsebino, še Jernej Hergamas, ki zagotavlja nemoteno delovanje spletne platforme in dostavo vsakodnevnih spodbud v e-poštni nabiralnik, dr. Gregor Klajnšek, razvijalec programske opreme in aplikacij, in Karmen Trs, ki vodi marketing.

Ekipa podjetja Visualize (z leve) Sabina Bračič, Jernej Hergamas in Gregor Klajnšek

"Verjamem, da kamor gredo misli, tja teče energija. Verjamem, da ima vsako telo sposobnost spreminjanja in obnavljanja. Osebne izkušnje in izkušnje mojih strank so me naučile, da je najboljše, če se preprosto prepustimo procesu in mu zaupamo, četudi ne razumemo popolnoma, kako deluje. Pomembno je, da zaupate svojemu telesu. Da zaupate v višjo silo ali kakorkoli želite to poimenovati, izklopite logični um in se prepustite. Kajti prav ničesar ne morete izgubiti," še pravi idejna vodja programa. Tudi ona najprej brez vodenja nikakor ni mogla umiriti svojih misli in se osredotočiti le na eno stvar. Zato je posnela svoj glas in vodila sebe. Sprememba je bila velika. Treba je vztrajati pri trimesečnem programu, da postane vizualizacija rutina, preprosta, ko jo enkrat obvladate, še pravi.

V aplikaciji bo najprej na voljo (le) vizualizacija Zdrave oči. "Nato bi želeli to narediti še za celjenje, za samozdravljenje hrbtenice, krepitev imunskega sistema, hormonsko ravnovesje ... Najprej samo v slovenskem jeziku. Ker to lažje ponotranjiš v maternem jeziku, je torej zdaj posebna priložnost, da bo na voljo v našem jeziku. Potem bi s tem želeli tudi v tujino, da se aplikacija prevede še v španski in angleški jezik," še razloži o načrtih.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta