Gorel je potopni smetnjak ob formi vivi v Mariboru, ti zabojniki še vedno kazijo prvovrstno skulpturo

Nina Ambrož Nina Ambrož
02.03.2023 04:33
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Potopni smetnjaki so za gasilce specifični za obvladovanje. 
Andrej Petelinsek

K famoznim potopnim smetnjakom v Strossmayerjevi ulici v Mariboru so pridrvela gasilska vozila. Ker je v košu za mešane odpadke v sredo dopoldan gorelo in se je kadilo, je šlo v akcijo osem gasilcev. Bil je velik alarm za majhno akcijo. Po podatkih Gasilske brigade Maribor so ognjene zublje hitro, v nekaj minutah, obvladali z vodo in peno ter preprečili morebitni nadaljnji vžig. Kaj je bil vzrok, ali je zagorelo kaj nespametno odvrženega ali bi lahko bil požar podtaknjen, ni znano. Tudi ocena škode ne.

Andrej Petelinsek

Poveljnik brigade Primož Osojnik je povedal, da "je bila opravljena klasična gasilska intervencija. So pa potopni smetnjaki specifika, ker so pod zemljo. Ne predstavljajo problematike, saj imamo gasilci ključe za odpiranje tovrstnih kesonov in tudi izobraževanje za gašenje smo opravili, a so stroški večji."

Mariborska bizarnost, ki je Poletno veselje (formo vivo Williama Nettleshipa z imenom Poletno veselje) spremenila v celoletno žalost, je še vedno zabetonirana tik pred priljubljeno umetnino pred Umetnostno galerijo Maribor in malo na njej.

Preberite več

Vrsta šestih potopnih smetnjakov stoji tam že od februarja lani kljub ogorčenju strokovne in širše javnosti. Odbor za ohranitev kulturne dediščine pri Slovenskem umetnostnozgodovinskem društvu in Društvo arhitektov Maribor sta pozvala Mestno občino Maribor, naj odstrani smetnjake in skulpturi vrne vrednost. Pomagala nista niti nasprotovanje občanov in posmeh obiskovalcev Maribora, ki se često zapičijo v zgrešeno, odmevno postavitev, za katero je občina plačala skoraj 90 tisoč evrov. Podžupan Gregor Reichenberg je sredi septembra lani dejal, da so "našli novo lokacijo na Koroški cesti, kakšnih 40 metrov proč. Aktivnosti za prestavitev so že stekle. Zavezali smo se, da bo prva lopata zasajena še v poletnem času, ker se forma viva imenuje Poletno veselje." A se to ni zgodilo ne poleti ne jeseni. Načrt so prestavili na čas po sprejetju proračuna za leto 2023 - mestni svetniki so ga v prvem branju potrdili minuli torek, projektna dokumentacija je v pripravi, so pojasnili občinski uradniki.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta