(FOTO) Zapira se Mimi na Grajskem trgu, ena najbolj šarmantnih prodajaln v Mariboru

Denis Živčec Denis Živčec
30.03.2023 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V prodajalni trenutno poteka razprodaja pred zaprtjem.
Sašo Bizjak

Še en lokal, ki se zapira in še ena prazna izložba na eminentni lokaciji. S petkom se iz starega mariborskega jedra poslavlja prodajalna Mimi Porcelan, za katero je marsikateri meščan pripomnil, da je bila ena najbolj posebnih in šarmantnih, tudi zaradi že skoraj znamenitih izložb, ki so zlasti decembra s pompozno dekoracijo krasile Grajski trg.

Igor Napast

Središče Maribora je prazno

Dve leti je Mirjana Krajnc, mednarodno cenjena poznavalka prefinjenega porcelana, tuhtala, kaj narediti, a na koncu je težko odločitev vendarle morala sprejeti. "Začelo se je s koronskim obdobjem in se le še stopnjevalo, mnoge stranke se niso več vrnile. Središče Maribora je prazno, težava je tudi, da Mariborčani raje kupujejo drugje kot v lastnem mestu. Ljubljančani radi kupujejo doma in s tem pokažejo, da si lahko privoščijo, v Mariboru je drugače," pravi Mirjana Krajnc, ki je prva v mesto pripeljala prestižne znamke v glavnem nemškega porcelana, kot so Rosenthal, Weimar, Hutschenreuther, Kahla, pa tudi druge zveneče, kot sta Versace in Royal Copenhagen. Čar prodajalni je vselej dajal oseben, poznavalski pristop, ki ga je napajala njena lastna ljubezen do porcelana in meščanske omikanosti. Povsem razbile se njene porcelanaste sanje sicer niso.

Mirjana Krajnc: "Zgodbo Mimi Porcelana bom nadaljevala v drugačni obliki in na drugi lokaciji, ki pa ne bo v središču Maribora."
Igor Napast

"Najprej si bom vzela nekaj premora, ker čutim, da to potrebujem, nato bom zgodbo Mimi Porcelana nadaljevala v drugačni obliki in na drugi lokaciji, ki pa ne bo v središču Maribora, a več o tem kdaj drugič," pravi Mirjana Krajnc, ki je prvo prodajalno s porcelanom odprla že leta 1999 v Strossmayerjevi ulici in ponudbo kasneje preselila na Grajski trg.

Sašo Bizjak

Ljudje dražje kose raje kupujejo v živo

"Maribor ni tako majhno mesto, problem pa je, da tisti, ki živijo pod Pohorjem ali na Teznem, ne pridejo v center. Včasih imamo več obiska drugih kot pa od meščanov. Pogrešam tradicijo večernih, nedeljskih sprehodov, druženja v mestu, ko se je treba lepo obleči. V Ljubljani je to bolj razvito, prav tako miselnost, da se po centru mesta ne spodobi sprehajati v trenirki, po možnosti z gorskim kolesom in celotno pripadajočo opremo," je dejala, ko smo jo decembra 2021 gostili v Večerovi rubriki Grema na kafe. "Ljubezen do porcelana in kristala mi je bila že položena v zibelko," pravi Krajnčeva, ki poudarja, da bo še naprej ostala aktivna njena spletna prodajalna, v kateri beleži dober odziv.

Mirjana Krajnc
Andrej Petelinšek

"Moje izkušnje so takšne, da ljudje dražje kose raje kupujejo v živo, saj se o njih želijo podrobneje posvetovati, manjše stvari pa radi kupujejo po spletu," pravi. V prodajalni trenutno poteka razprodaja pred zaprtjem, kakšna bo usoda prostorov, pa prepušča lastnikom, saj je lokal v zasebni lasti.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta