Aktualno

(FOTO) V okviru Maistrovih slavnosti v Muzeju NO Maribor razstava Orožje ne strelja samo, v Toti trafiki Pfeiferčki

mbk, STA
23.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V Muzeju narodne osvoboditve Maribor so na predvečer slovenskega državnega praznika dneva generala Rudolfa Maistra odprli razstavo z naslovom Orožje ne strelja samo. Že v preteklosti so dele zbirke iz svojega arhiva predstavljali na razstavah, s pričujočo razstavo pa prvič v 64 letih obstoja muzeja zbirko predstavljajo skoraj v celoti. Njihova zbirka šteje skoraj 300 kosov. Predmeti na razstavi segajo v čas Avstro-Ogrske, prve in druge svetovne vojne ter obdobja po koncu druge svetovne vojne. "Vsak kos na razstavi je predmet zase in ima svojo zgodbo, nekatere poznamo, druge so popolnoma neznane," pravijo v muzeju.

Razstavo je odprl minister za obrambo Republike Slovenije Marjan Šarec, ki je povedal: ''Orožje ni nekaj, česar bi se lahko veselili, na čemer bi lahko gradili, a vendar v zgodovini brez njega ni šlo. Skozi celo človeško zgodovino so se bile takšne in drugačne vojne. Na evropskih tleh spet gledamo vojno, umiranje in grozote. Samo pero ni bilo nikoli dovolj za narodov obstoj. Naši predniki so morali velikokrat seči po orožju. Ta razstava naj ne bo hvala orožju, ampak predvsem opomin.'' Zbrane je nagovoril tudi župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič. Povedal je, da je ta razstava sprožila več polemik in da je prav, da javnost vidi, kako so se naši predniki borili, da danes mi živimo v svobodi.​

V okviru Maistrovih slavnosti so v Toti trafiki ob Mestnem parku včeraj zvečer odprli razstavo o pfeiferčkih, mariborskem mestnem denarju, ki ga je izdal dr. Vilko Pfeifer, Maistrov veliki zaveznik. (mbk, sta)

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?