(FOTO) Potapljači čistili Dravo: "Sklonite glave, gremo spodaj ..."

Andreja Kutin Andreja Kutin
18.03.2023 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Tri ekipe potapljačev Potapljaškega društva Maribor so se danes lotile čiščenja struge Drave. Tradicionalna čistilna akcija ob dnevu voda je tokrat tekla malo drugače; ker je nabrežje Lenta nedostopno zaradi gradbenih del, so odpad odvažali kar s splavom. In še - prvič je pod novo brvjo peljal splav. "Sklonite glave, gremo spodaj," so hudomušno streljali puščice proti županu Saši Arsenoviču splavarji, župan pa kakopak ni izpustil priložnosti za selfi pod novo brvjo in razlago projekta obnove Lenta.

A nazaj k čistilni akciji. Že 31. po vrsti je postregla z že videnim naborom kosovnega odpada - prometne znake, kolo, akumulator, nekaj posode, koš za odpadke in podobno iz klasičnega repertoarja so letos potapljači privlekli iz Drave od Benetk do Vodnega stolpa, novost je bil električni skiro. Se pa je vendarle zavest ljudi o varovanju okolja nekoliko izboljšala, so ugotavljali potapljaški veterani z Vojom Erakovićem na čelu. "No, k sreči ni bilo trupla," se tudi še vedno spominjajo nesrečnega dogodka izpred nekaj let.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

"Drava ima 4,5 stopinje, vidljivost je okoli meter, a ko se potapljač prične približevati lokaciji, dvigne mulj, se še to zmanjša na nekaj centimetrov. In ko je tok tako počasen, se res nimaš po čem orientirati, v glavnem se orientiraš po naklonu," o razmerah v reki, kjer je glavni izziv orientacija, pove potapljač Aleš Tkalec.

Že enajst let se akciji pridružujejo še ptujski in varaždinski potapljači, ki so se istočasno potopili v isto reko, le na drugih koncih.

Andrej Petelinšek
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?