zadnje objavljene

pogledi

več
Aleksandra Berberih Slana, nekdanja direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor

mnenje

več

Aktualno

(FOTO) Mariborska pedopsihiatrija končno v novih ambulantah

Jana Juvan Jana Juvan
25.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nova mobilna pedopsihiatrija UKC Maribor, kjer je ambulanti del, je odprta šele dva tedna.
Andrej Petelinsek

Na dvorišču pediatrične klinike UKC Maribor končno stoji montažni objekt, v katerega so postavili ambulantni del otroške in mladostniške psihiatrije. Nove svetle in zračne prostore, praktično edine v Sloveniji, ki so bili postavljeni prav za namen pedopsihiatrije, kot je poudarila predstojnica pedopsihiatrije dr. Hojka Gregorič Kumperščak, uporabljajo že dva tedna. In sodeč po odzivih psihologov in psihiatrov ter medicinskih sester, ki tam delajo, se v njih dobro počutijo.

Objekt je pohvalil tudi norveški profesor dr. Norbert Skokauskas, predsednik Sekcije za otroško in mladostniško psihiatrijo pri Svetovnem psihiatričnem združenju, ki je UKC obiskal v okviru skupnega projekta Empower for 21. Ob tem je spomnil, da se s podobnimi težavami na področju duševnih težav mladih soočajo praktično povsod po Evropi in širše. Pozdravil je investicije, ki omogočajo razvoj stroke.

Dve leti namesto šestih tednov

Novi montažni objekt je vreden dobrih 300 tisoč evrov, zamislili pa so si ga že spomladi 2021, ko je bil pritisk v času covida največji.

"Prišlo je do kolapsa otroške psihiatrije, saj smo se ob covidu soočali tudi z epidemijo psihiatričnih motenj," spomni Kumperščakova. Ležalne dobe so namesto 21 dni bile skrajšane na le pet dni. Otroke so torej hitro pošiljali domov, četudi bi bilo bolje, da bi še ostali v bolnišnici. A tako so lahko pomagali več mladim pacientom, ki jih je bilo za kar 40 odstotkov več kot pred covidom, pri najnujnejših, urgentnih primerih pa so zaznali kar 360-odstoten porast napotitev.

Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek

Klinični psihologi tedaj sploh niso imeli svojih ambulant, pedopsihiatri so delali v neprimernih sobah, velikih le štiri oziroma osem kvadratnih metrov (standard je 16). Zato so prostore iskali po celem UKC, recimo tudi na bližnji patologiji in računalniškem oddelku. Zdaj imajo na okoli 200 kvadratnih metrih štiri pedopsihiatrične ambulante in tri psihološke ambulante, čakalnico in sestrsko sobo. Sprva so ocenjevali, da bodo objekt postavili v šestih tednih, vleklo se je dve leti. Toda objekt stoji in zato so zadovoljni in hvaležni, poudarjajo.

Pritisk se ni zmanjšal

Novi prostori pa ne rešujejo prostorske stiske hospitalnega dela pedopsihiatrije. Gre torej le za nove prostore za ambulante. Za otroke, ki morajo ostati v bolnišnici več dni, imajo še vedno le 13 postelj, čeprav so potrebe večje in naraščajo. "Pritisk se žal ni zmanjšal, opažamo porast prevalence duševnih motenj. Urgentno so k nam napoteni tudi takšni, ki bi lahko bili obravnavani drugje," pove Kumperščakova, ki opozarja na "psihiatrizacijo družbe in potiskanje težav v medicino, še preden so izčrpane druge možnosti". Zaradi te množice urgentnih pacientov pri njih še vedno ne delujejo subspecialne ambulante, namenjene otrokom s psihozami, motnjami hranjenja in osebnostnimi motnjami.

Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek

Zato si želijo, da bi bila uresničena tudi ideja o samostojni stavbi za celotno pedopsihiatrijo. Kot je povedala strokovna direktorica UKC dr. Nataša Marčun Varda, sama tudi pediatrinja, bodo o tem projektu odločali na naslednji seji sveta UKC Maribor, ki bo predvidoma prihodnji teden. Objekt naj bi stal na zemljišču, kjer so zdaj skladišča Rdečega križa. Prostor je obrambno ministrstvo odstopilo ministrstvu za zdravje z namenom širjenja UKC Maribor. Kje se zatika? Na ministrstvu za zdravje pravijo, da "zadeva še ni zaključena, ker UKC Maribor kot bodoči upravljavec nepremičnin kljub našim pozivom ni podal soglasja."

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?