zadnje objavljene

pogledi

več
Tej Gonza, direktor Inštituta za ekonomsko demokracijo in mladi raziskovalec Univerze v Ljubljani

mnenje

več

Aktualno

(FOTO) Mariborska občina v brezplačni najem oddala umetniške ateljeje: Ne bo več slikala v domači jedilnici

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Svoj umetniški atelje je v Mariboru dobil tudi Marijan Mirt, ki je na Salonu lepih umetnosti, ki so ga letos pripravili v Oranžeriji pariškega parka Luksemburg, znova dobil zlato medaljo za kiparstvo.
Sašo Bizjak

V mestu nastaja nova umetniška skupnost. Na Partizanski cesti 12 je v drugem nadstropju mariborska občina po daljšem času uredila več prostorov za umetnike, ki jih lahko uporabljajo brezplačno za umetniško dejavnost. Tukaj so bile prej pisarne ali prazni prostori, občina pa je prenovila 420 kvadratnih metrov in uredila 13 ateljejev. Del ateljejev je namenjen že uveljavljenim umetnikom, del pa mlajšim, ki se še utrjujejo. V teh dneh je šest umetnikov, ki so bili izbrani na javnem razpisu (bilo je 16 prijav), že začelo polniti prostore. Zadovoljni so, saj so doslej ustvarjali doma ali v premajhnih prostorih, sedaj pa lahko svoje profesionalno delo nadgrajujejo.

Sašo Bizjak

Nič več ustvarjanja v domači kuhinji

"Ustvarjam avtorske slikanice in prvih pet sem ustvarjala doma, kar pomeni, da sem slikarsko stojalo nosila iz dnevne sobe v jedilnico in nazaj. Zaradi profesionalizacije in večjega opusa potrebujem konkreten umetniški prostor, kjer lahko ustvarjam," je povedala ilustratorka in pravljičarka Alenka Spacal. "Prostor je za ustvarjanje zelo pomemben in je pravzaprav nuja. Ko ustvarjam na dvometrskem platnu, potrebujem prostor, da se lahko prepustim umetniški svobodi, da nastane slika," je dodala slikarka Slađana Trstenjak Matić, ki je doslej ustvarjala v prostorih Društva likovnih umetnikov Maribor.

Alenka Spacal
Sašo Bizjak

"Kot raste mesto, rastejo meščani in ustvarjalec se podzavestno zaveda velikosti prostora. Z večjim prostorom so boljši delovni pogoji in lahko raste tudi umetnikova produkcija," pa je z večjimi ustvarjalnimi prostori zadovoljen kipar, slikar in oblikovalec Marijan Mirt, ki je doslej ustvarjal v manjših prostorih mariborskega hrvaškega društva. Na Partizanski cesti bodo ustvarjale še Hana Repše na področju filma, animacije in avdiovizualne umetnosti, intermedijska umetnica Petra Kapš ter multidisciplinarna umetnica​ Aleksandra Saška Gruden.

Marijan Mirt, Slađana Trstenjak Matić in Alenka Spacal
Sašo Bizjak

Slabši odziv mlajših umetnikov

​Za preostalih sedem umetniških ateljejev, ki so tudi večji in prehodni ter so bili v javnem razpisu namenjeni mlajšim, ni bilo veliko zanimanja. Na javni razpis se je prijavila le ena umetnica, ki je sicer izpolnjevala pogoje, a se zaradi stroškov, kot sta elektrika in ogrevanje, te morajo uporabniki poravnati sami, kljub brezplačni uporabi za umetniški atelje ni odločila.

Sašo Bizjak

Vodja urada za kulturo in mladino Klemen Brvar meni, da je to le eden od razlogov za slabši odziv mlajših umetnikov: "Treba bo iskati odgovore tudi v tem, da v preteklosti mesto kar nekaj generacij ni na pravem nivoju skrbelo za prostore za ustvarjanje in so se ti ljudje odselili kam drugam." Prostore je občina oddala za tri leta. Za nezasedene ateljeje župan Saša Arsenovič upa, da bodo kmalu polni vsi, tudi z mlajšimi ustvarjalci.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?