Aktualno

(FOTO) Kaj vse bo v prenovljeni Langerjevi vili v Mariboru

Jon Knez Jon Knez
23.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizidek je bil črna gradnja, zato so ga morali porušiti.
Sašo Bizjak

Pričela se je obnova Langerjeve vile v kompleksu Ljudskega vrta in je razdeljena v dve fazi. Prva, rušitvena, bo zaključena v nekaj tednih, drugo fazo obnove že pripravljajo, a projekti PZI ​še niso končani, saj ima zavod za kulturno dediščino določene zahteve, pravi Teobald Pajnik, vodja projekta iz projektne pisarne Mestne občine Maribor. Kako potekajo dela, smo si ogledali še z arhitektom Tomažem Kanclerjem. Sogovornika sta poudarila, da je namen, da se objekt ohrani v obliki, v kakršni je bil sezidan pred približno stotimi leti.

Dvorišče bo urejeno z vrtom in vodno instalacijo kakor nekoč.
Sašo Bizjak
Vodja projekta Teobald Pajnik in arhitekt Tomaž Kancler sta predstavila projekt obnove.
Sašo Bizjak

Na območju, ki je bilo nekoč pokopališče

"Porušili smo prizidek, v katerem je nekoč bila kuhinja, zdaj pa znotraj objekta rušimo predelne stene iz mavca in lesa ter dotrajane inštalacije. V drugi fazi projekta bo kompletna obnova. Delali bomo z materiali, ki jih bo predpisal zavod. V prostor bomo umestili sodobne oblike, saj to ne bo več hiša za bivanje, temveč večnamenski objekt," je pojasnil Pajnik.

V objekti rušijo predelne stene iz mavca in lesa ter dotrajane instalacije.
Sašo Bizjak

V stavbi so predvideni prostori Mestne četrti Koroška vrata, večnamenska manjša dvorana, razstavni prostori, v zgornjem nadstropju pa pisarne športnih zvez. Na mestu porušenega prizidka bodo namestili še dvigalo za gibalno ovirane. Ko vstopimo v notranjost prostorov, v katerih potekajo dela, Pajnik pojasni, da ima stavba zgodovinsko vrednost in je na območju, ki je bilo nekoč pokopališče, zato imajo pri delih prisotne arheologe: "Ne pričakujem, da bomo kaj našli, a strokovnjaki morajo biti tu. Če bi kaj našli, bi to lahko bilo zadaj, kjer je nekoč bil vrt. Tudi zdaj ga načrtujemo, pa vodni motiv tudi, saj je nekoč tam stal majhen bazen."

Sašo Bizjak

Zgradba nastala kot vrtni paviljon

Sama ideja projekta je nastajala kakšno leto. Projektna naloga, ki jo je pripravil Kancler, je bila pripravljena v začetku preteklega leta. "Projektna naloga je bila usklajena z bodočimi uporabniki, tudi z desetodstotnim solastnikom - Zvezo mariborskih športnih društev Branik in Mestno četrtjo Koroška vrata. To je vodilo k sintezi, kako lahko tak historični objekt obnovimo," pojasnjuje Kancler. Razložil je še, da so skupaj s kulturnovarstvenim zavodom v Pokrajinskem arhivu Maribor ugotavljali historične faze objekta.

Sašo Bizjak

"Objekt je prvič bil postavljen leta 1843. Neke vrste vrtni paviljon je za potrebe svoje poletne rezidence zgradil glažutar Jožef Langer. Objekt je leta 1847 odkupila takratna mestna oblast in prostor preuredila v namen družabnih srečanj. V začetku 20. stoletja, ko so bila zgrajena prva teniška igrišča, je v stavbi nastala restavracija. Šele leta 1926 je bilo dograjeno prvo nadstropje, temu je sledila konkretnejša prenova. Podoba vile, kakršna je danes, je bila postavljena okoli leta 1930, ko je bil dodan še prizidek. Po drugi svetovni vojni pa je objekt prešel v upravljanje športnega društva Branik, ki je v vili uredilo športne prostore in restavracijo," ja zgodovino vile orisal Kancler.

Sašo Bizjak

Druga faza bo trajala vsaj leto dni

"Druga faza bo trajala vsaj leto dni, zato predvidevamo, da bo projekt končan v letu 2024," je dodal. Sama vrednost investicije še ni znana, a je ocenjena na tri milijone evrov. Dela v prvi fazi izvaja podjetje Vitom, ki je bilo izbrano na javnem naročilu. Izvajalec del za drugo fazo še ni izbran, ko bo projekt tako daleč, bodo izvedli novo javno naročilo, a se bo nanj verjetno prijavilo isto podjetje, ki tam že dela, je še povedal Pajnik.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?