(FOTO) Jubilejni kolesarski maraton po sadno-vinskih cestah: Ni ga vzela korona in ne ujma

Uroš Gramc Uroš Gramc
22.05.2023 04:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po malo mučenja, druženja in zabave, da je šlo lažje skozi 
Sašo Bizjak

Kolesarsko društvo Branik je v sodelovanju z Občino Pesnica, kolesarsko zvezo in olimpijskim komitejem v soboto priredilo jubilejni 30. kolesarski maraton po sadno-vinskih cestah. Čeprav je v dnevih prej po teh krajih pustošila ujma, so odgovorni očistili ceste in uredili vse drugo, le udeležencev je bilo manj kot v preteklih letih. Na trasah, dolgih 25 in 60 kilometrov, ki sta delno potekali po istih cestah ter skozi vse večje bližnje kraje, se je podalo 85 kolesarjev različnih starosti, od otrok do dedkov in babic.

Kolesarji so se podali na 25- ali 60-kilometrsko traso. 
Sašo Bizjak

"Vsa leta nepretrgoma organiziramo maraton, tudi med korono smo ga tako, da je šlo skozi, na kar smo zelo ponosni. Letos je bilo manj udeležencev kot lani, na kar je verjetno vplivalo vreme. Ponoči je deževalo, dogodki iz prejšnjih dni so tudi koga prestrašili. Seveda bi bili bolj zadovoljni, če bi jih bilo več, a tisti stalni so prišli, kar nas zelo veseli," je povedal predsednik KD Branik Bojan Horvat. Velika zasluga za izvedbo prireditve gre Občini Pesnica. "Ob jubileju smo se ji zahvalili za podporo skozi vsa leta, posebej Dušanu Janežiču, ki je bil kontaktna oseba in uredil veliko stvari. Tudi tokrat, ko nam je zatajila tehnika, so nam priskočili na pomoč, da smo udeležence opozorili na pravila in nevarnosti. Dobro sodelujemo tudi z drugima občinama, Kungoto in Šentiljem. Zelo so se potrudili, očistili ceste, v prvi vrsti za ljudi, ki tu živijo. Kar nekaj je bilo plazov."

Sašo Bizjak

Horvat je hvaležen, da maraton skozi desetletja peljejo brez večjih nevšečnosti: "Velikih nesreč na srečo nikoli ni bilo. Kolesarji se prilagodijo, to ni dirka, ampak uživanje med vožnjo, druženje. Se pa tudi malo pomerijo." V tem duhu je s progo opravila večina. Maraton je tudi priložnost za nova kolesarstva prijateljstva. "Prej se nismo poznali, ampak smo se imeli super. Vreme je bilo popolno, ne takšno, kot smo se bali. Imeli smo svoj tempo, malo pa smo tudi jamrali," nam je v smehu dejala Mariborčanka Mateja Maček, ki je v cilj pripeljala v družbi dveh članov ŠD DEM. "Moji iz ŠD Pulz so me pustili na cedilu zaradi vremena. Samo dva sta prišla," je dodala.

Sašo Bizjak

A hudega ji ob prvem obisku tega maratona ni bilo. Trasa je bila označena, ob njej pa sta bila kolesarja, ki sta z njo že večkrat opravila. "Meni je všeč, le klance bi lahko malo položili," se je pohecal Dejan Kamenšek iz Limbuša. "Prišli smo, ker je po dolgem času spet solidno vreme. S ŠD DEM gremo večkrat kam, to koristimo tudi za trening za maraton okoli Pohorja," je povedal Matej Petek z Grajene. Kamenšek je dodal, da bo "šel 'okoli' Pohorja, ker v zadnjem času ni bilo priložnost za trening". Ta maraton, ki ga prav tako prirejajo branikovci in je njihova najprepoznavnejša prireditev, bo 17. junija v Mariboru. "Ko sem nazadnje preveril prijave, jih je bilo že več kot 400. Mogoče bo kolesarjev več kot 700, kot jih je bilo lani. Počasi se vračamo k številkam izpred 40 let, ko smo jih imeli 2000. Res počasi," je zaključil Horvat.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta