Aktualno

Dolgoletna redarka v Slovenski Bistrici se poslavlja od službe: "Nihče me ni vrgel iz tira"

Irena Brdnik
27.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovo od redarske službe: Lea Čeh z vodjem Robertom Vrečkom
Irena Brdnik

Pri sedanjem Medobčinskem inšpektoratu in redarstvu občin Slovenska Bistrica, Makole in Poljčane je opravljala službo redarke 21 let. S 1. januarjem se bo upokojila. Veljala je za neusmiljeno, kot strah in trepet med občani, ki so kršili pravila. "Pri parkiranju je bilo kršitev največ," poudarja Čehova in doda, da se z dialogom, s kompromisom reši največ. "Ljudje nimajo manir in odnosa do sogovornika oziroma uradne osebe. So pa takšni, predvsem starejši, ki se za napako opravičijo, na primer pri parkiranju na pločniku. To je lepa gesta - in tudi mi poznamo ustno opozorilo, ki prav tako zaleže," še pravi. Tudi denarne kazni zaležejo, kajti povratnikov v glavnem ni, je opazila.

Dobro pozna občane tudi njen šef Robert Vrečko, ki je na čelu vodje Medobčinskega inšpektorata in redarstva 12 let, pred tem je izkušnje 14 let pridobival na policijski postaji v Slovenski Bistrici, od tega je bil pet let pomočnik komandirja. "Na pomoč priskočim s pogovorom, z nasvetom, pomagamo si," pravi vodja Vrečko, medtem ko je težave na terenu z občani in doslednim upoštevanjem pravilnega postopka v skladu z zakonom Lea Čeh vedno skušala reševati sama. "Rekla sem, umirite se, če je bil kdo glasen, kajti nedostojno vedenje na javnem kraju in žalitev uradne osebe je dodatna kazen - in te se lahko stopnjujejo v več kazni hkrati. Čim bolj se je treba izogibati konfliktom, tudi ko me je kdo kam poslal, sem to preslišala in ostala mirna, skratka, dobro je, da je čim manj govoričenja. Iz tira me ni vrgel nihče."

Poleg nepravilnega parkiranja so na drugem mestu kršitve na področju nepravilnega odlaganja smeti. Občani odlagajo nerazvrščene smeti poleg kontejnerjev, smeti vozijo pred kesone na pokopališče, kmetje pa ne čistijo z zemljino umazanih asfaltiranih cestišč za sabo, ko s traktorji vozijo s polj. Tudi organizatorji prireditev pozabijo na parkiranje obiskovalcev. Delo so prilagodili epidemiji, ko so skoraj polovico delovnega časa skrbeli za red pri parkiranju pri zdravstvenem domu, ko je potekalo cepljenje, še izvemo. "Lea je orala ledino, od ustanovitve redarstva v občini," pravi vodja. Pred letom 2013, ko še niso imeli avtomobila, opremljenega v skladu s pravili redarskega dela, je pešačila, in to ob vsakem vremenu.

"Če ne bi bila toliko stara, bi še kar delala, ker rada delam z ljudmi," pravi Lea Čeh, čemur sledi zadnji objem s šefom Robertom Vrečkom. Z odhodom Čehove so vzporedno uvajali novega redarja Mihaela Drea, a bi zaradi povečanega obsega dela in območja potrebovali še enega redarja, kar pa je odvisno od občin ustanoviteljic. Po epidemiji bodo nadaljevali delo s prisotnostjo na določenih območjih, kjer se nepravilnosti ponavljajo, v sodelovanju s policijo in varnostno službo Aktiva, kar je po angleškem vzoru sodelovanja med policisti, redarji in varnostniki.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?