zadnje objavljene

pogledi

več
Paola Subacchi, profesorica mednarodne ekonomije na londonski univerzi Queen Mary Global Policy Institute, Project Syndicate

mnenje

več

Cene na mariborski tržnici: Koliko stane buhtelj

Barbara Bradač Barbara Bradač
03.02.2023 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jožica Vrhovnik poudari, da je prava spretnost, kako na del testa položijo marmelado, robove zaprejo kot mošnjiček in nato med dlanmi oblikujejo buhtelj. 
Barbara Bradač

Pri prodajni vitrini Dobrote Brdnik iz Otiškega Vrha v začasnem montažnem mlečno-mesnem paviljonu na osrednji mariborski tržnici na Vodnikovem trgu diši po domačem kruhu in pekovskem pecivu. Kot pravi Jožica Vrhovnik, pri njih pečejo kruh že od nekdaj, in to v krušni peči, imajo kar dve. Pred skoraj 20 leti so svojo dejavnost na kmetiji razširili še s peko kruha, peciva in potic. "Vsak dan se peče," pove nasmejano. Sicer pa pravi, da so kupci že opazili, da so pri njih cene nižje kot v kakšni trgovini. "Vse pekovsko pecivo pripravljamo ročno, zato ne moremo vsak dan imeti neomejene ponudbe. Buhteljne pa imajo vsi radi. Sladko pecivo iz kvašenega testa pečemo na tradicionalni način. Napolnimo jih z marelično marmelado, testo zvijemo okrog, obrnemo in pečemo. Z marmelado pri tem res ne varčujemo," pojasni. Vsa družina je vpeta v delo na kmetiji. "Ob petkih in sobotah začnemo z nalaganjem ob štirih zjutraj, da sveže dostavimo na prodajna mesta. Pečemo pa dan prej in zvečer, da se ima čas ohladiti," razloži. V ponudbi imajo deset vrst kruha, ponosni so predvsem na 100-odstotni rženi kruh z drožmi, tega imajo lahko zaradi naravne fragmentacije na prodajni mizi šele ob koncih tedna, in 100-odstotni pirin kruh.

Običajno je ob ponedeljkih in torkih mlečno-mesni paviljon na zgornji ploščadi zaprt, prihodnji teden bo izjemoma odprt v torek, ker bo zaprt v sredo na državni praznik, kot tudi tržnica.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?