(BOB LETA) Janez Čebulj: Prenos v živo je čisti adrenalin

Gregor Grosman Gregor Grosman
17.01.2019 15:53

Scenarij in voditelj sta ključna za uspeh vsake prireditve, pravi Janez Čebulj, nedavno upokojeni producent programa na Televiziji Maribor. Skrbel je za brezhibno tehnično izpeljavo zadnjih osmih prireditev Bob leta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Čebulj
Igor Napast

To delo je opravljal skoraj 30 let in skrbel za brezhibno tehnično izpeljavo zadnjih osmih prireditev Bob leta. Leta 2010 je v celoti prevzel izpeljavo, ki je bil tedaj popolna noviteta, lani je izpeljal zadnjo. "Ko smo začeli izbor za bob s Tadejem Tošem, je bila to razturačina, kot se temu reče. Res, da so nekateri omenjali Tošev stand up, a on je bil politično korekten, mahal je levo, desno in po sredini. Po vseh. Satira, ki jo je znal prezentirati, je bila takšna, da se je vsak lahko videl v njej. Meni osebno je ena najlepših doživetij, da je bob postal družabno srečanje številka ena v naši regiji, ne moremo reči Mariboru. Imeli smo srečo, da je bila v večini primerov za ta projekt velika naklonjenost v Ljubljani, vendar so se z bivšo direktorico stvari zalomile."

SNG, super lokacija s pomanjkljivostjo

"Za brezhibno izvedbo prireditve je zaslužna ekipa ljudi. Del jih da organizator (Večer), ekipa gledališča, ozvočenje, ljudje, ki jih prispeva RTV, pa za ureditev povezav, damo tudi del svetlobnega parka," našteva Čebulj. Ekipa, ki pride z reportažnim vozilom, tega je bilo zaradi velikosti v ulici za SNG-jem zmeraj treba mojstrsko stisniti ob stavbo, so snemalci, tehnični vodja, asistenti ... Naključni mimoidoči pa so se vsakič čudili kolutom kablov, ki so bili napeljani do številnih kamer in mikrofonov v dvorani. "Reportažni avto Maribor (HD3) ima tako močno mešalno mizo, da nismo potrebovali več radijske podpore. So se pa sodelavci tepli za to, kdo bo lahko delal Bob."

Tako je videti notranjost reportažnega avtomobila, med prenosom v živo pa je v njem precej živahno.
Igor Napast

Vedno v bližini, nikoli v dvorani

Čebulj je vsako leto prireditev spremljal z različnih lokacij: "Bil sem v zaodrju, v reportažnem avtu in na balkonu, tam ponavadi takrat, ko je bila v dvorani pavza, na televiziji pa reklame. Nikoli pa v dvorani. Ves čas sem bil s teleksom povezan z reportažnim avtom, če bi bilo karkoli narobe. Ko sem spremljal prireditev, predvsem z balkona, sem opažal, da so na začetku nekateri ljudje, ko je voditelj udaril po eni ali drugi opciji, gledali dol, na stran, ker jim to ni ugajalo. Sčasoma pa so se le sprostili in videl si nasmehe. Tudi če ne bi vedel, kdo kam spada, v katero opcijo ... Če si jih dobro opazoval, ti je bilo nemudoma jasno." Zanimivo je, da so tudi tisti, ki so rekli, da boba niso gledali, znali povedati vse s prireditve, šaljivo pove sogovornik. Leta 2010 je bil zanj najbolj stresni bob, lanski pa takoj za njim. Zaradi tehničnih težav. "Čeprav smo pravočasno rezervirali ekipo in lastni reportažni avto, je bilo z dekretom odločeno, da je prioriteta deskanje na Rogli. Tako je nastal dodatni strošek najetja celotne ekipe s tehnologijo. Mirno bi lahko takrat vrgel puško v koruzo, z lahkoto bi prenos odpovedali, a ga nismo. Vskočila je ekipa Danija Cofa DVB. Zahvaljujoč vodstvu RTV Maribor in razumevanju generalnega direktorja, je bil ta denar povrnjen. Če ne bi bil, bi bila to za nas katastrofa."

Če pri prenosu zamudiš, je sekunda cela večnost

Dva meseca pred datumom prireditve so na RTV že resni sestanki. "Ekipa je formirana, scenarij pa nastaja do tik pred zdajci. Pri bobu je najprej treba montirati vmesne filme - izjave. Z novim letom se začne njihova izdelava, na sestankih pa se dogovarjamo o scenografiji, svetlobnem parku. Nastopajoči so že znani, tudi za voditelja je zelo dobro, da ga poznamo, saj moramo vedeti, ali bo imel v rokah mikrofon ali bo delal na 'headset'. Toš je imel oboje, saj je tudi prepeval, peti pa na headset ne moreš. Prenos v živo je pač adrenalin, 150-odstoten. Tu ni kiksa!"
Na vprašanje, ali ima med letošnjimi nominiranimi izjavami za bob leta favorita, Čebulj odgovarja, da ga je vsak bob prepričal po svoje: "To je čar boba. Vsak je po svoje dober, je zgolj stvar okusa, za katerega se odločiš. Long live, bob!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta