Zimsko obrezovanje

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
20.02.2023 12:00

Najboljša meseca za obrezovanje sta februar in marec, ko ni zmrzali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv naročnika

V zimskem obdobju, ko drevje počiva je idealno opraviti predvsem osnovno rezanje. Če sadnih dreves po obiranju plodov jeseni niste obrezali jih obrežite sedaj, med zimskim mirovanjem. Najboljša meseca za obrezovanje sta februar in marec, ko ni zmrzali.

Odstranite poškodovane veje

Pri redčenju vej bodite pozorni, da ohranite vodoravne in ravno rastoče veje, ki bodo obrodile največ sadov v prihajajoči sezoni. Odstraniti je treba veje, ki rastejo strmo navzgor. Izvedite tako imenovani vzdrževalni rez s katerim ustvarite prostor za sveže veje. Odstranite tudi vse staro sadje, ki še visi na vejah, saj lahko povzroči okužbe in bolezni. Pri redčenju krošenj odstranite tudi vse obolele ali poškodovane veje. Gardena Škarje za veje in grmovje StarCut 160 plus s skupno dolžino 3,5 metra ponujajo varno obrezovanje vej s tal, brez uporabe lestve. Nastavljiv kot rezanja, kavelj za odstranjevanje vej, robousten prenosni mehanizem in izjemna rezila so le nekatere posebnosti, ki poskrbijo za preprosto delo.

GARDENA StarCut ponujajo izjemno udobje in varno obrezovanju debelejših vej s tal.
Arhiv naročnika

Spomladi oblikujte žive meje

Spomladi v marcu se lotimo obrezovanja grmičevja in živih mej. Najprej odstranimo vse veje, ki so se poškodovale med zimo. Z ostrimi škarjami odrežemo vse nižje ležeče veje, saj tako spodbujamo rast. Žive meje so odlične za razmejevanje različnih območij vrta kakor za določitev meje s sosedovim vrtom. Do sredine marca se lotite tudi obrezovanja kivija in trte, saj tako poskrbite za rodnost.

Vrtne škarje GARDENA imajo posebna, izjemno trpežna kaljena rezila, ki omogočajo čist rez in preprečijo poškodbe.
Arhiv naročnika

GARDENA Vrtne škarje ExpertCut zagotavljajo največjo natančnost pri vsakem rezu. Škarje z mimoreznimi rezili zagotavljajo čiste in natančne rezultate, zlasti pri rezanju mladih poganjkov, svežega lesa in zelenih rastlin. Idealne so tudi za številne druge naloge, kot je recimo obrezovanje sadnega drevja.

Če želimo gosto živo mejo poskrbimo, da so večje veje razraščene od tal do vrha. Razraščanje spodbujamo z rednim obrezovanjem vej tik ob glavnih vejah. Živa meja je tudi odličen dekorativni element v vrtu, če jo obrežemo v okrogli ali koničasti obliki. Pomagamo si z vrvico, katero namestimo v center in nam služi kot merilo za odrez posameznih vejic.

Za debelejše vejice ali veje uporabimo močnejše škarje za obrezovanje kot na primer GARDENA Škarje za veje SlimCut. Škarje z natančno brušenim rezilom so primerne tudi za obrezovanje v drevesnih krošnjah ali gostega podrastja pri tleh. Odlikuje jih zaščita proti sprijemanju, zato veje odrežejo natančno in brezhibno.

Škarje SlimCut so primerne za obrezovanje grmičevja ali vej v krošnjah dreves, ter redčenje gostega podrastja.
Arhiv naročnika
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?