Zgradimo zeleno prihodnost

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
22.02.2023 02:12

Podjetje KRONOTERM, želi z energetsko učinkovitimi ogrevalnimi rešitvami ubiti več muh na en mah: odpraviti kurišča in ogrevanje na fosilna goriva, ki slabšajo kakovost zraka, ter znižati stroške ogrevanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv naročnika

Sledimo slovenskemu pionirju na področju toplotnih črpalk, podjetju KRONOTERM, ki želi z energetsko učinkovitimi ogrevalnimi rešitvami ubiti več muh na en mah: odpraviti kurišča in ogrevanje na fosilna goriva, ki slabšajo kakovost zraka, ter znižati stroške ogrevanja.

Evropski okoljski urad (EEB) že tretje leto zapored poziva proizvajalce ogrevalnih sistemov k prehodu na čisto energijo hkrati pa pripravlja priporočila za industrijo in potrošnike za pospešitev uvajanja energetsko učinkovitih rešitev in rabe energije iz obnovljivih virov za ogrevanje. V svojem letnem poročilu so predstavili vodilna podjetja, ki se pridružujejo nevladnim organizacijam in pozivajo k ukinitvi subvencij in kasneje tudi prodaje kotlov na fosilna goriva. Fosilna goriva so namreč eden izmed velikih onesnaževalcev našega okolja.

Poročilo vsebuje pregled trenutnega stanja ogrevanja v Evropi in poudarja pomen energetsko učinkovitih in trajnostnih rešitev ogrevanja za zmanjšanje emisij ogljika in doseganje podnebnih ciljev EU. Poudarja tudi prednosti uporabe energetsko učinkovitih ogrevalnih rešitev, kot so prihranki pri stroških in boljša kakovost zraka.

Arhiv naročnika

Poročilo izpostavlja vrsto inovativnih in energetsko učinkovitih rešitev za ogrevanje, ki so trenutno na voljo na trgu. Med 38 vodilnih podjetij se je uvrstilo tudi slovensko podjetje KRONOTERM, vodilni domači proizvajalec toplotnih črpalk. KRONOTERM je eno prvih podjetij pri nas, ki je pričelo poudarjati pomen toplotnih črpalk na ohranitev okolja in razogljičenje Evrope. Rudi Kronovšek, ustanovitelj podjetja KRONOTERM, je bil eden izmed pobudnikov za podelitev subvencij za nakup toplotnih črpalk že pred desetletji in s tem spodbuditev uporabe zelene energije. KRONOTERM je med vodilne proizvajalce v boju proti podnebnim spremembam uvrščen že tretje leto zapored, v tem pogledu je oral ledino med slovenskimi podjetji.

Še vedno prevelika raba fosilnih goriv

Trenutno se 40 odstotkov uvoženega plina v EU porabi v stavbah, večina za ogrevanje. Dokler bo 75 odstotkov evropskih hiš še naprej uporabljalo arhaične kotle na fosilna goriva, bodo Evropejci za ogrevanje svojih domov še naprej odvisni od omejenega, onesnaževalnega in negotovega vira energije.

V zadnjih letih smo lahko spoznali omejitve plinske oskrbe, saj je ta energent geografsko omejen in ga v Slovenijo pridobivamo iz drugih držav. Toplotne črpalke za ogrevanje pa uporabljajo zrak, zemljo in vodo, torej obnovljive vire, ki so na voljo povsod po svetu in niso geografsko omejeni. Pri uporabi toplotnih črpalk tako ni težav z dobavljivostjo, nenadzorovano rastjo cen, stroški transporta, prav tako tudi ne z varnostjo samega sistema.

Arhiv naročnika

Postopno opuščanje stare tehnologije je pomemben korak k evropski varnosti, energetski neodvisnosti, odpornosti proti sedanjim in prihodnjim krizam ter zmanjševanju vplivov fosilnih goriv na podnebje in družbo. Po treh letih intenzivnega dela v smeri zelenega prehoda je revizija podatkovne zbirke Evropske komisije, ki jo je opravila nevladna organizacija, razkrila, da je 38 podjetij iz industrije že sprejelo ukrepe za ponudbo izdelkov brez fosilnih goriv. Spodbudni podatki kažejo pozitivno smer pri uresničevanju evropskih ciljev, da bi Evropa do leta 2030 zmanjšala emisije toplogrednih plinov za občutnih 40 odstotkov.

V KRONOTERM-u so ponosni, da prizadevanje za čistejše okolje prepoznajo ne le evropske institucije, ampak tudi skoraj 100.000 zadovoljnih uporabnikov, ki skupaj z uporabo okolju prijaznih toplotnih črpalk zmanjšujejo ogljični odtis in veliko prispevajo k ohranitvi okolja in predvsem čistejšega zraka.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?