Zelišča, ki so nepogrešljiva v letni kuhinji. Ali rastejo na vašem vrtu?

Jasna Marin Jasna Marin
10.07.2021 08:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odlična je mešana solata iz paradižnika, paprike in čebule z bazilika. Pogosti rezi nad višino 15 centimetrov pri baziliki spodbudijo razvejanje. Čim bolj sončen prostor ji namenite, tem intenzivnejša bo njena aroma.
Shutterstock
Jasna Marin

Zelišča spadajo med najbolj koristne rastline za ljubitelje kulinarike. Uporabite jih lahko za začinjanje in okraševanje jedi. Če je na ali ob letni kuhinji dovolj sonca, bodo tam dobro uspevala. Le peteršilj, koriander in meta vam bodo hvaležni, če jih umaknete z neposrednega sonca. Če pa je letna kuhinja na docela senčni strani, zelišč tja raje ne sadite, sicer jih bodo napadli bolezni in škodljivci. Tudi vizualni učinek bo bolj klavrn, saj se bodo sonca željne rastline zgolj bledikavo pretegovale.

Jasna Marin

Brez njih skoraj ne gre

Zeliščarji priporočajo sajenje zelišč v rahlo in zračno prst, ki dovolj dobro zadržuje vlago, uspevala bodo tudi v pusti zemlji, navsezadnje počasna rast brez gnojenja pri zeliščih spodbudi razvoj intenzivnejšega vonja in okusa. Kaj pa ob letni kuhinji? Tam že zaradi vizualnega učinka navadno želimo bolj bujno rast, zato lahko zelišča posadite tudi v univerzalni substrat za balkonske rastline.

Med najbolj priljubljenimi zelišči, brez katerih si je težko predstavljati vsakodnevno kuho, so peteršilj, drobnjak, rožmarin, lovor, timijan, meta, bazilika, žajbelj ...

Rožmarin
Shutterstock

Med vsemi naštetimi je prav bazilika tista, ki potrebuje največ toplote, temperatura pod 15 stopinjami Celzija ji ne ustreza. Ko sadika zraste do višine 5 cm, začnite ščipati vršičke, da spodbudite košato rast. S pestjo te odlične začimbe boste popestrili okus paradižnikove solate, nasekljano s česnom, pinjolami in parmezanom ter z dodanim olivnim oljem pa boste pripravili odličen pesto. Med primernejšimi sortami za balkon sta Genovese in Piccolino, za barvno popestritev pa rdeča bazilika red rubin.

Bazilika
Shutterstock

Za boljši okus hrane

Za začinjanje jedi, ki jih pripravljamo v letni kuhinji, so priporočljive naslednje kombinacije:
• piščanec na žaru: timijan, rdeča paprika, rožmarin, česen, poper, majaron, bazilika, šetraj
• krompir na žaru: rožmarin, sladka paprika, črni poper, česen
• ribe: sol, česen, peteršilj, rožmarin, timijan
• pečena zelenjava: rožmarin, peteršilj, origano, bazilika, timijan, česen
• meso na žaru: rožmarin, timijan, česen, žajbelj

Origano
Shutterstock


Wwoo
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta