KVADRATI

Urbana džungla pri vas doma!

Zelene sobne lončnice so izjemno priljubljene, odlično pa se podajo v prav vsak dom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv naročnika

Zaradi bogate zelene barve, gostega zelenja ali listov nenavadnih oblik so čudovita dekoracija, zato se je nakupu nove rastline le stežka upreti. Nekatere zelene rastline so pravi čistilci zraka; absorbirajo škodljive snovi, ki jih oddaja elektronika, stenske barva ali pohištvo in izboljšajo klimo v prostoru.

Popularne so predvsem necvetoče sorte, ki so jih gojile že naše babice; monstere, pijele, zamije ali kalateje so le nekatere izmed teh »retro« rastlin. Enostavna nega pa je le še eden od razlogov, zakaj se, predvsem mlajša populacija, nad »urbano džunglo« vedno bolj navdušuje.

Številne sobne rastline izvirajo iz subtropskih in tropskih predelov, kjer jih razvajajo celoletne visoke temperature in zadostna količina padavin, zato so več kot primerne za vzgojo v toplih notranjih prostorih. Kljub temu, da za vzgojo niso zahtevne, pa je poleg zalivanja potrebno skrbeti za redno gnojenje in presajanje. Le tako bodo lahko postale močne, ostale zdrave in nas še naprej razveseljevale z bujno zelenimi (in ne rumenimi ali lisastimi) listi.

Arhiv naročnika

Zalivanje

Pri zalivanju sobnih rastlin velja sledeče: izogibajte se zastajanju vode v okrasnem lončku. Pred zalivanjem vedno preverite, kako suha oz. vlažna je prst. Pogosto se namreč zgodi, da se je na površju prst že izsušila, medtem, ko je nekaj centimetrov globlje vlage še vedno dovolj.

Skrb za liste

Z listov redno odstranjujte prah. Za to uporabite vlažno krpo, s katero zbrišete površino listov. Vlaženje pa ni pomembno le zaradi ohranjanja lepote lončnic, temveč tudi za preprečevanje sušenja konic listov. Še posebej pozimi je zaradi centralnega ogrevanja stanovanj zrak precej suh, zato liste večkrat tedensko popršite, najboljše s posebnim pršilom za nego listov, COMPO loščilom in zaščito za liste. Za preprečitev glivičnih okužb pa redno odstranjujte odmrle in posušene liste.

Arhiv naročnika

Ne pozabite na gnojenje

Kot vse ostale rastline, je tudi zelene sobne lončnice potrebno gnojiti. Ker rastejo v lončkih, imajo v substratu na voljo le omejeno količino hranilnih snovi; ko te izčrpajo, postanejo »lačne«. Zato je redno gnojenje in presajanje ključnega pomena za lepe rastline.

Gnojila v naši ponudbi so posebej prilagojena zahtevam zelenih sobnih lončnic. Izbirate lahko med tekočimi gnojili, denimo COMPO tekoče gnojilo za palme in zelene rastline in gnojilnimi paličicami, kot so COMPO gnojilne palčke za palme in zelene rastline.

Arhiv naročnika

Redno presajanje

Presajanje je za zdravo rast rastlin bistvenega pomena. Rastline tekom časa prerastejo lončke in izčrpajo hranilne snovi, substrat pa izgubi svojo prvotno strukturo. Pri manjših rastlinah je priporočljivo presajanje na vsake 2 – 3 leta, medtem ko pri večjih zadostuje presajanje na 4 – 5 let. Korenine se lahko v svežem, zrahljanem substratu dobro razvijejo, listi pa bodo postali večji in močnejši. Za zelene rastline priporočamo namenski substrat COMPO SANA zemlja za palme in zelene rastline.

Arhiv naročnika

Svoje COMPO izdelke za nego in prehrano rastlin poiščite v vrtnih centrih ali na www.metrob.si!

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?