KVADRATI

Rastlina, ki naj bi pri ženah ohranjala mladosten videz, pri možeh pa poskočnost

Jasna Marin Jasna Marin
13.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Floradania

Bršljan lahko uporabljamo kot lončnico ali kot rastlino za sajenje na prostem. Obstaja namreč veliko različnih sort z različno odpornostjo in videzom. Tudi oblika njihovih listov je pestra, od okrogle do drobno narezane, barva listov pa je bodisi temno ali svetlejša zelena, rumeno-zelena, lisasto belo-zelena.

Bršljan se dobro obnese v visečih posodah, da lahko vitice prosto visijo, posajenega v loncu ga lahko damo na polico, da se poganjki dekorativno povešajo. Druga možnost je, da bršljan napeljemo na oporo, po kateri se vzpenja navzgor.

Floradania

Čarna moč

Po ljudskem verovanju naj bi bršljan ljudem podaljševal življenje. Neveste naj bi nekoč bršljanovo listje na poročno noč skrile pod blazino. Če ga mož ni odkril, naj bi žena ostala dolgo mlada, mož pa poskočen ...

Blumenbüro Holland


Ustrezna prst in nega

Če bršljan posadite v lonec ali košaro, boste zagotovo želeli, da dolgo in lepo uspeva, zato mu zagotovite dobro odcedno in s hranili bogato zemljo. Pazite, da se prst v loncu nikoli ne izsuši, prav tako pa bo treba rastlino enkrat mesečno dognojiti.

Bršljan najbolje uspeva na vzhodnem ali zahodnem oknu, dobro se obnese tudi na svetlem severnem oknu. Prija mu običajna sobna temperatura od pomladi do jeseni, pozimi pa ga lahko postavite v hladnejši prostor s temperaturo okoli 15 stopinj Celzija. Če je rastlina pozimi v hladnejšem prostoru, pustite, da se zemlja pred naslednjim zalivanjem nekoliko osuši.

Blomsterfrämjandet/Lina Arvidsson

Učinkovito čisti zrak

Resda bršljan velja za enostavno in precej običajno rastlino, kljub vsemu pa veliko prispeva k čistejšemu ozračju v prostorih, saj iz zraka nase veže in prečisti nekatere strupene onesnaževalce, kot so formaldehid, benzen, trikloretilen, ksilen in toluen.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?