Kalčki vsebujejo do 30-krat več vitaminov kot odrasla rastlina. Kako jih gojiti doma?

05.12.2022 04:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Kdor se prvič loteva gojenja kalčkov, lahko semena nakali kar na krožniku, obloženem s tanko gazo. Nakalimo lahko različna semena, vsekakor pa izberimo tista, ki so iz ekološke pridelave. Semena za kaljenje lahko kupimo v trgovinah z zdravo prehrano in v nekaterih vrtnih centrih. In kakšen je postopek kaljenja?

Shutterstock

Namakanje, zračnost in spiranje

Semena za kalčke je najprej treba umiti in čez noč namakati - pri tem upoštevajmo navodila, zapisana na vrečki - nato jih pustimo kaliti pri temperaturi od 18 do 22 stopinj Celzija. Kaljenje traja približno tri (manjša semena) do šest dni (večja semena). Semena ves čas potrebujejo zadostno količino zraka, da ne bi začela plesneti, poleg tega je treba kalčke vsak dan dva- do trikrat sprati z vodo, da preprečimo razvoj bakterij in plesni.

Shutterstock

Za več pridelka

Komur so kalčki okusni in jih želi redno pridelovati, si lahko nabavi plastičen kalilnik, opremljen z naluknjanimi pladnji. Tak kalilnik ima več posodic oziroma pladnjev z luknjicami, ki omogočajo odtekanje vode med zalivanjem.

Sveži kalčki vsebujejo tudi do 30-krat več vitaminov kot odrasla rastlina in so vsestransko uporabni. Iz njih lahko pripravimo solate, jih nasekljamo in vmešamo v namaze, dodamo kot svežo prilogo dušenim jedem ali pa vmešamo v testo za omlete.

Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?