zadnje objavljene

pogledi

več
Janis Varufakis, nekdanji grški finančni minister in profesor ekonomije na Univerzi v Atenah, Project Syndicate

mnenje

več

KVADRATI

(FOTO) Če urejate dom pod tramovi, bodite pozorni na to

Jasna Marin Jasna Marin
07.12.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

V Sloveniji imamo največ hiš z dvokapno streho, takšne se gradijo že stoletja, ker z nje zlahka odteka deževnica, tudi sneg z nje spolzi tako, kot je najbolj prav, če je le streha pravilno projektirana. V podstrehi pa je navadno pravo bogastvo prostora in tudi možnosti ureditve, ki so precej drugačne kot v nadstropjih nižje.

Shutterstock

Tudi gospodarska poslopja, stari skednji in hlevi, ki že leta ne služijo več svojemu prvotnemu namenu, imajo običajno ogromna ostrešja z veličastnimi tramovi, zato takšni objekti postajajo silno vabljivi za spremembo namembnosti. Zlasti v tujini so ti objekti cenjeni in iskani, ker so prostorni, stropi v njih so v daljnih višavah, spretni projektanti in arhitekti pa jih znajo spremeniti v edinstvena domovanja.

Shutterstock

Tudi pomanjkljivosti

A vsak kovanec ima dve plati. Če nas tramovi prevzamejo, kadar na kratko obiščemo koga, ki živi v hiši ali stanovanju z omenjenimi arhitekturnimi elementi, to še ne pomeni, da bivanje pod vidnimi tramovi prinaša same prednosti. Še zlasti ne v mansardi. Poleg tega da so med vstajanjem v podstrehi udarci v glavo pogostejši kot v drugih prostorih, imamo tudi sicer v mansardah in pod tramovi težave z opremljanjem prostorov: kam bi postavili omaro in kam posteljo, bo dovolj prostora za pisalno mizo, so vprašanja, ki si jih pogosto postavljajo bodoči stanovalci mansard.

Tudi pregrevajo se prostori pod streho precej hitreje in močneje kot v nižjih nadstropjih, zato je treba poskrbeti za kakovostno toplotno izolacijo in po možnosti še kakšno klimatsko napravo, da bo bivanje v višavah pod tramovi poleti prijetnejše.

ShutterstockShutterstock

Barve in praktičnost

Ostajate dalje navdušeni nad tramovi? Potem vam razkrivamo, kako jih lahko izkoristite za prijetnejše bivanje. Nekoč so prevladovali tramovi v temnejših barvah, danes jih pogosto vidimo v barvah naravnega lesa ali celo beljene, ki so skladnejši z barvo sten.

Svetlejši kot so tramovi, manj težki delujejo in tudi njihov negativni vpliv, ki jim ga pripisujejo po feng šuju, je tako zmanjšan. Kljub vsemu velja opozoriti, da imajo tramovi neposredno nad ležiščem ali nad delovno mizo neugodne učinke na počutje, saj imamo pod njimi občutek, kot da pritiskajo navzdol, podobno velja za poševne stene.

Shutterstock

Red v višavah

Tramovi naj ne bodo okrašeni kakor novoletne jelke, le tu in tam kak okras bo zadostoval. Nima namreč smisla, da nanje obešamo preveč drobnarij, ki kmalu postanejo lovilci pajčevine in prahu. Lahko pa pod tram umestimo manjši viseči regal s pripomočki, ki jih potrebujemo v kuhinji, ali knjižicami ter pisali, ki jih želimo imeti vselej pri roki.

Na masivne tramove lahko pritrdimo tudi visečo mrežo ali gugalni stol, da se bomo v stanovanju počutili, kot bi se zibali na gugalnici, pritrjeni na drevesu.

Pri ureditvi podstrešnih prostorov si pomagajmo še z ustrezno razsvetljavo: ugodne energije bodo v prostorih s tramovi privabile svetilke, ki svetijo navzgor in ustvarjajo vtis bolj dvignjenega stropa in tramov. Za bolj romantično razpoloženje lahko na tramove obesimo nežne tkanine, ki bodo naredile dom bolj mikaven in zapeljiv.

Velux
Velux


Velux
Shutterstock
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?