Kultura

Večni otrok celjskega gledališča nagrajen na festivalu United Solo

kr
21.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Manca Ogorevc v monodrami Večni otrok
Uros Hočevar/kolektiffimages

Gledališče Celje je s predstavo Večni otrok na gledališkem festivalu United Solo v New Yorku osvojilo prvo nagrado med mednarodnimi predstavami. Eden najbolj znanih festivalov monodrame na svetu letos praznuje trinajsto obletnico.

Monodrama Večni otrok je delo priznane izraelske pisateljice in dramatičarke Nave Semel. V režiji izraelskega režiserja Yonatana Esterkina jo je Gledališče Celje premierno uprizorilo 13. septembra 2019.

Monodrama je nastala leta 1986. Gre za monolog ženske, ki rodi otroka z Downovim sindromom. Njen zakon je srečen, njena štiriletna prvorojenka je zdrava, z rojstvom sina z Downovim sindromom pa se njihovo družinsko življenje postavi na glavo.

V predstavi Maya pripoveduje zgodbo na predvečer dneva, ko mora njen sin Yotam prvič v šolo. Sooča se z lastnimi strahovi in mislijo, kako bi lahko otroka obvarovala pred neprijetnimi situacijami, s katerimi se bo soočal na poti v odraslost. Monodrama govori o sprejemanju drugačnosti, odnosu okolice in nas samih do oseb z motnjami v duševnem in telesnem razvoju.

S predstavo je ekipa celjskega gledališča gostovala že v številnih krajih po Sloveniji in tujini. Najbolj odmevno je bilo gostovanje na 26. mednarodnem Božičnem gledališkem festivalu v Sankt Peterburgu, kjer je Manca Ogorevc za vlogo Maye prejela nagrado za najboljšo žensko vlogo.

V New Yorku so predstavo uprizorili v okviru festivala United Solo, na katerem sta doslej med slovenskimi umetniki nastopila Eva Petrič in Miha Rodman. Festival je potekal v gledališču Theatre Row na 42. ulici na Manhattnu, kjer je februarja letos nastopila še ena slovenska igralka, Gaja Višnar. (kr)

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?