V Mariboru za mlade ni več pravega klubskega okolja: Nagib zato vabi na NIRVANO

K. Š.
26.09.2024 09:15

V petek, 27. septembra, bo na parkirišču pred Mariborskim otokom premierno uprizorjena NAGIB-ova produkcija z naslovom NIRVANA. Kdaj? Ob 4.20, malo pred sončnim vzhodom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Produkcija NIRVANA je nastala v sklopu cikla performativnih dogodkov ŠE NEZNANO.
Nagib

Projekt NIRVANA predstavlja drugo edicijo v sklopu performativnih dogodkov pod imenom ŠE NEZNANO. Izhodišče tokratne edicije je dvoumno branje besede "after" – ​performans se ukvarja s fenomenom in formatom "afterpartyja", vsebinsko pa ga zaznamuje preizpraševanje "nirvane" kot stanja in nirvane v kontekstu legendarne zasedbe Nirvana Kurta Cobaina – ta umetnik še danes velja za ikono afterjev, alternative in upora. V letu 2024 pa obenem obeležujemo 30. obletnico njegove smrti, zato je umetniški poklon njegovemu delu še toliko bolj na mestu. 

Za kaj pravzaprav gre? Projekt Nirvana je zastavila mlada ekipa, ki preizkuša navidezne meje gledališko-plesnega prostora in raziskuje vključevanje performativnih praks v format  "žurov" ali "partyjev". Izbira formata med drugim predstavlja tudi odziv mestu, "ki s svojimi odločitvami klubsko življenje in v skrajnem življenje mladih počasi sili v propad". Projekt je reakcija na zatiranje enega dela skupnosti mesta Maribor, pravijo. "Želimo opozoriti, da v Mariboru za mlade ni več pravega klubskega in ustvarjalnega okolja, da ni več prave alternative, po kateri je bilo mesto nekoč znano. In prav to dejstvo smo v tem primeru aplicirali na performativni format," pravi avtorica zasnove projekta Petja Golec Horvat.

Članica ustvarjalne ekipe Jerica Smrečnik pa natančneje opiše izvedbo dogodka: "Naš format je osnovan tako, da imamo pripravljene performativne vložke in prizore, ampak se vse poveže šele takrat, ko dobimo tudi publiko oz. je prisotna participacija občinstva."

V soboto, 28. septembra 2024, bo ob isti uri in na isti lokaciji uprizorjena še ponovitev. Začetek ob zgodnji jutranji uri je posledica želje ustvarjalne ekipe in razumevanja nirvane v budističnem konceptu, da skupaj z obiskovalkami in obiskovalci simbolično potujejo iz teme v svetlobo, v razodetje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta