Kultura

Urški Djukić prestižna nominacija za cezarja

Matic Majcen Matic Majcen
25.01.2023
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizor iz filma Babičino seksualno življenje
SFC

V Parizu so v sredo zjutraj razkrili letošnje nominirance za francoske filmske nagrade cezar. Med nominirankami je tudi slovenska animatorka Urška Djukić. Njen film Babičino seksualno življenje, ki ga je posnela z Émilie Pigeard, so namreč izbrali med tri nominirance za cezarja v kategoriji najboljši animirani kratki film. Preostala dva filma, ki se bosta potegovala za prestižno nagrado, sta Câline avtorice Margot Reumont in Noir-soleil animatorke Marie Larrivé

Urška Djukić, filmska režiserka
Žiga Virc/sfc

To bo priložnost za še eno prestižno nagrado režiserke Urške Djukić, po tem, ko je decembra že osvojila evropsko filmsko nagrado za najboljši kratki film. Animatorka je takrat povedala, da je njen film "darilo za ustvarjalce in za vse ženske, ki trpijo v nasilnih odnosih. Babičino seksualno življenje je film, ki črpa iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj, rit in kače niso za igrače. Film v 14 minutah gledalce popelje v zgodovino intimnosti podeželske babic in povzema odnos, v katerem so bile ženske v prvi polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož. 

Med nominiranci v glavnih kategorijah sicer prednjačita filma L'Innocent Louisa Garrela in Dvanajstega ponoči (La nuit du 12) Dominika Molla. Prvi je zbral 11 nominacij, drugi pa deset. Za najboljši film so letos nominirani filmi Dvanajstega ponoči, Pacifikcija Alberta Serre, Les Amandiers Valerie Bruni Tedeschi, En Corps Cédrica Klapischa in že omenjeni L'Innocent Louisa Garrela.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?