Kultura

Mladi in drzni v manj običajnih sestavih

M. H.
22.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kvartet ChAt se je predstavil 19. novembra v Sodnem stolpu v zasedbi: Melanija Pintar - flavta, Matija Božnik - basetni rog, Domen Marn - klarinet, Tomaž Adamič - bas klarinet. 
Slavko Rajh

S koncertnim ciklom Klasika danes? Jutri? Sašo Fekonja, umetniški vodja cikla in saksofonist, že peto leto umešča klasično glasbo v sodobni čas in prostor. Koncertni cikel nastaja v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor - Kulturno četrtjo Minoriti, s Centrom judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor in ob finančni podpori Mestne občine Maribor. V preteklosti so že gostili imena, znana tudi v širšem prostoru. Nastopili so Oberton String Octet, Franziskus Ensemble, Rudi Katholnig in Hans-Peter Steiner, KUG Sax Sippia, Brass Band Slovenija.

Tudi letos k sodelovanju vabijo zvečine mlade glasbenike, ki iščejo nove načine povezovanja z občinstvom - s svežim nastopom, nekonvencionalno zasedbo, izborom repertoarja ali aranžiranjem ustaljenih glasbenih klasik. Klasično glasbo skušajo predstaviti na nov način, čim bolj prilagojen duhu časa.

Kam danes spada klasična glasba, se sprašujejo organizatorji. Izključno v koncertne dvorane? V cerkve? Na poroke, festivale, v klube, trgovine? Ali sploh še kam spada? In v kakšni obliki? Strogo večerni, bleščeči, ob izbranih besedah, vrhunskem vinu? Izvirno, tako kot je bilo nekoč, ali je dovoljena modernizacija? Je ta zaželena? Smiselna?

Klasična glasba se je v hitrem vrtincu modernega časa znašla v krizi nekoč jekleno močne identitete. Kakor da bi zašla v zmes elitizma, konservativnosti in zamudne pedantnosti. Zdi se, da instant doba s preobiljem informacij le stežka procesira umetnost, ki v svoji obravnavi zahteva nekoliko več pozornosti, časa in premisleka. A tudi klasična glasba je navsezadnje še vedno - glasba. In v svoji biti je ena od funkcij umetnosti vendarle razvedrilo. Večji del repertoarja klasike je bil in je še vedno napisan prav s tem namenom. Tudi letos se predstavljajo mladi, drzni izvajalci v manj običajnih sestavih, ki na klasično sceno prinašajo svežino in novosti, a pri tem ne zapostavljajo pomena kvalitetne izvedbe in izbire programa.

Letos so se na petih koncertih predstavili: 21. oktobra Duo Veris, 3. novembra Jaka Klun, v Sinagogi, 12. novembra Roads/Lazar Čolović & Tjaša Korenjak v Minoritski cerkvi, 19. novembra Kvartet ChAt v Sodnem stolpu. Zadnji koncert pa bo 26. novembra, nastopil bo Trobilni kvintet Brass Band Slovenija v Sodnem stolpu. 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?